A- A+
Ο νέος χάρτης των ενοικίων στην επαγγελματική στέγη - Πού αυξήθηκαν και που έπεσαν πέρυσι
Αντίρροπες τάσεις ανάλογα με την περιοχή και το είδος του δρόμου επικράτησαν στην αγορά επαγγελματικές στέγης το 2014. Πού παίζουν σήμερα τα ενοίκια.

Σύμφωνα με την έρευνα της NAI Hellas, καταγράφεται σαφής ανοδική τάση στα ενοίκια επιλεγμένων περιοχών και παράλληλη μείωση διαθεσιμότητας χώρων στις περιοχές αυτές.

Η τάση αυτή διαμορφώνεται κυρίως από μεγάλες αλυσίδες ξένων ρούχων αλλά και αλυσίδες αρτοποιίας, café και ηλεκτρονικών ειδών. Επιπλέον, η ανακοίνωση της εισόδου στην ελληνική αγορά και άλλων μεγάλων αλυσίδων μέσα στο 2015 δείχνει σταθεροποίηση της τάσης και αποδεικνύει το ενδιαφέρον των ξένων επιχειρήσεων.

Νέα εμπορικά σημεία

Οι νέες τάσεις στην ελληνική αγορά που παρακολουθήσαμε το 2014 ήταν η μετακίνηση των καταστημάτων σε νέα εμπορικά σημεία με αποτέλεσμα τη δημιουργία κεντρικών αγορών οι οποίες παρουσιάζουν μεγάλες πληρότητες.

Επιπλέον, συνεχίζεται η επεκτατική τάση των καταστημάτων εστίασης μειώνοντας ακόμη περισσότερο το stock καταστημάτων μικρής επιφανείας. Στον αντίποδα, οι συγχωνεύσεις μεταξύ των ελληνικών τραπεζών συνέβαλλαν στην αύξηση της προσφορά μεγαλύτερης επιφανείας καταστημάτων σε κεντρικούς οδικούς άξονες.

Πιο συγκεκριμένα, Γλυφάδα, Πειραιάς και Χαλάνδρι ήταν οι περιοχές που γνώρισαν το 2014 τη μεγαλύτερη αύξηση ενοικίων και μείωση διαθεσιμότητας σε πρώτης κατηγορίας χώρους, ενώ για τη Γλυφάδα, Χαλάνδρι και Κηφισιά η πορεία αυτή συνεχίσθηκε και σε λιγότερο εμπορικές θέσεις.

Πού υπήρξε πτώση

Αντίθετα σε πρώτης κατηγορίας χώρους, πτωτική τάση καταγράφεται στη Σταδίου, Πατησίων, Παγκράτι, Περιστέρι αλλά και στο Κολωνάκι, ενώ ο πρώτος εμπορικός δρόμος της Αθήνας, η Ερμού κινείται σταθεροποιητικά, με τα ενοίκια σε χώρους πρώτης κατηγορίας να κυμαίνονται από 90 έως 140 €/m2 /μήνα.

Μετά την Ερμού, τα υψηλότερα ενοίκια καταγράφονται:

- στην οδό Πανεπιστημίου (70-120 €/m2 /μήνα),
- το Κολωνάκι (60-100 €/m2 /μήνα) και
- τη Γλυφάδα (70-90 €/m2 /μήνα).

Η μέση απόδοση για τους επενδυτές σε καταστήματα και χώρους λιανικής κυμαίνεται από 7,25% έως 8% για τους χώρους πρώτης κατηγορίας και από 8% έως 9% για τους χώρους δεύτερης κατηγορίας.

Άνοδος στα malls

Την ανοδική πορεία των εμπορικών καταστημάτων ξεπέρασαν τα εμπορικά κέντρα (malls) το 2014 που παρουσίασαν αύξηση των πωλήσεων αλλά και πληρότητας.

Η αύξηση της επισκεψιμότητας μέσα στο 2014 οδήγησε και σε άνοδο πωλήσεων των καταστημάτων εντός των malls που έφτασε έως και +19% στην περίπτωση του Smart Park. Τα τρία μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα (The Mall Athens, Golden Hall & Mediterranean Cosmos) άγγιξαν πληρότητα πάνω από 97% ενώ το Smart Park έκλεισε στο 100%.

Οι τιμές ενοικίασης των εμπορικών κέντρων ξεκινούν από 50-90 €/m2 μικρότερα των 100m2,/μήνα για anchor tenants. Επιπρόσθετα, το ποσοστιαίο μίσθωμα επί των πωλήσεων 11-15 €/m2 κυμαίνεται από 6% έως 14%, ενώ οι αποδόσεις από 8,25% έως 9,25%.