A- A+
Νομιμοποίηση αυθαιρέτων μέσω της Τράπεζας Γης - Πώς θα γίνεται η ρύθμιση
Τη δυνατότητα να νομιμοποιούν αυθαίρετες κατασκευές θα έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων με τη δημιουργία της Τράπεζας Γης, του νέου ταμείου δικαιωμάτων ανάπτυξης που δημιουργείται.

Την παρουσίαση του εγχειρήματος δημιουργίας του νέου πλαισίου ανάπτυξης ακινήτων πραγματοποίησε σε συνέδριο στην Αθήνα ο Γενικός Γραμματέας Περιβάλλοντος κ. Σωκράτης Αλεξιάδης.

Οι αλλαγές στην πολεοδομική και χωροταξική νομοθεσία, οι οποίες θα ανατρέψουν το υφιστάμενο καθεστώς, αναμένεται να ανακοινωθούν τον επόμενο μήνα.

Η Τράπεζα Γης αποτελεί ένα «ταμείο» δικαιωμάτων ανάπτυξης με την μορφή των άυλων τίτλων για όσα ακίνητα δεν μπορούν να εξαντλήσουν το συντελεστή δόμησης σε μια περιοχή, γιατί διέπονται από ένα ειδικό καθεστώς προστασίας όπως για παράδειγμα, είναι διατηρητέα.

Η διαδικασία

Όπως εξήγησε ο κ. Αλεξιάδης, «όταν κάποιος χρειάζεται δικαίωμα ανάπτυξης μπορεί να το αγοράσει, και συχνά μάλιστα σε μια γνωστή προκαθορισμένη τιμή.

Η Τράπεζα Γης που θα αποτελεί ένα μηχανισμό διαχείρισης των δικαιωμάτων γης και θα αποτελεί την ασφαλιστική δικλίδα της ρύθμισης για τα αυθαίρετα.

Για παράδειγμα, αν κάποιος έχει ένα αυθαίρετο κτίσμα π.χ 50 τ.μ θα μπορεί να προσφεύγει στην τράπεζα γης και να αγοράζει ένα τίτλο ισοδύναμης επιφάνειας, με τον οποίο θα το νομιμοποιεί.