A- A+
New York Times: «Τέλεια για αγοραστές η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα»
«Τέλεια αγορά για υποψήφιους αγοραστές» χαρακτηρίζει η αμερικανική εφημερίδα New York Times την Ελλάδα, προτρέποντας τους αναγνώστες της να στρέψουν το βλέμμα τους προς το ελληνικό real estate.

Στο σχετικό δημοσίευμα γίνεται λόγο για πολύ ελκυστικές λόγω της κρίσης τιμές. «Η βαθιά ύφεση σε συνδυασμό με την εθνική κρίση χρέους είχε σημαντικό αντίκτυπο στην ελληνική αγορά real estate» τονίζει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει, τα οποία έχουν συλλεγεί από μεσιτικά και δικηγορικά γραφεία, οι τιμές των ακινήτων έχουν πέσει κατά 35% - 50% από το 2008.

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι ενώ μεταξύ 2002 και 2008 πωλούνταν περίπου 150.000 κατοικίες κάθε χρόνο, «το 2011 πωλήθηκαν μόλις 11.000 κατοικίες» γεγονός που σημαίνει ότι η αγορά «συρρικνώθηκε κατά 95%».

Cash is King

«Γι' αυτό το λόγο η Ελλάδα αποτελεί την τέλεια αγορά για τους αγοραστές, καθώς μπορεί πλέον κανείς να διαπραγματευτεί τις τιμές και 'όσοι πληρώνουν με μετρητά είναι βασιλιάδες'» σημειώνεται στο ίδιο δημοσίευμα.

Η ίδια κατάσταση περίπου, συνεχίζει το άρθρο, ισχύει και στα νησιά, αν και στα πιο δημοφιλή από αυτά, όπως είναι η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Κρήτη, η πτώση στις τιμές δεν έχει ξεπεράσει το 20%. Αντίθετα σε νησιά όπως η Νάξος είναι δυνατόν να αγοράσει κανείς κατοικία έναντι $60.000, αναφέρει το άρθρο.

«Οι περισσότεροι ξένοι αγοραστές στην Ελλάδα προέρχονται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κα τη Βόρεια Αμερική», οι οποίοι έχουν κάποια σχέση με την Ελλάδα ή και ελληνική καταγωγή. Επίσης, υπάρχει ένα ενδιαφέρον Γάλλων και Γερμανοί αγοραστών για τα νησιά, ενώ η Κρήτη προσελκύει αγοραστές από τη Ρωσία και η Μύκονος από όλον τον κόσμο», αναφέρεται.

Τέλος, η εφημερίδα συμβουλεύει τους υποψήφιους αγοραστές να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση από τις χώρες τους και όχι από την Ελλάδα, όπου οι τράπεζες γενικά δεν δανείζουν».

Διαβάστε επίσης

* Θα χρειαστούν 20 χρόνια για να απορροφήσει η αγορά τα απούλητα νεόδμητα ακίνητα