A- A+
Νέος διαμεσολαβητικός θεσμός για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά - Πώς θα γίνονται οι ρυθμίσεις στα δάνεια
Τη δημιουργία ενός θεσμού διαμεσολάβησης προκειμένου να απαλλάξουν τα ειρηνοδικεία από τον σημερινό όγκο των εκκρεμών υποθέσεων, σχεδιάζει το υπουργείο Ανάπτυξης.

Προς την ίδια κατεύθυνση, η κυβέρνηση προωθεί βελτιώσεις στη νομοθεσία, ιδιαίτερα για την εξωδικαστική διαδικασία, ώστε να επιταχύνεται η εξέταση των υποθέσεων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Σύμφωνα με το γενικό γραμματέα Καταναλωτή Γ. Στεργίου που μίλησε σε συνέδριο, ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά είναι ένας από τους πιο ολοκληρωμένους και σύγχρονους στην ΕΕ και ίσως παγκοσμίως.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι στην εφαρμογή του ανέκυψαν σημαντικά ζητήματα όπως η μακροχρόνια εκκρεμοδικία.

Θα πληρώνουν όσα έχουν

«Είναι αδιανόητο να δίνονται δικάσιμοι για το 2018 και το 2019 ενώ σε όλο τον κόσμο αυτού του είδους οι υποθέσεις διευθετούνται προδικαστικά ή σε σύντομο χρόνο» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Εξήγησε δε, ότι στόχος του υπουργείου είναι να ανατραπεί το κομμάτι του εξωδικαστικού συμβιβασμού, το οποίο δεν θα απαιτεί τη συναίνεση όλων των πιστωτών, αλλά αυτός που έχει το 51% της οφειλής θα μπορεί να οδηγήσει σε ρύθμιση και τους υπόλοιπους πιστωτές.

Μια δεύτερη βασική αλλαγή που επιχειρείται με το νέο πλαίσιο που ετοιμάζεται, είναι να δοθεί η δυνατότητα στο δανειολήπτη να πληρώνει αυτά που ο ίδιος πιστεύει ότι μπορεί να πληρώνει και να συμψηφίζεται το ποσό μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας συμβιβασμού.

Περίοδος χάριτος 4 ετών

Επίσης εισάγονται ρυθμίσεις που έχουν υιοθετήσει και άλλες χώρες με πρόβλημα, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, βάσει των οποίων οι δανειολήπτες θα πληρώνουν μόνο τους τόκους για τέσσερα χρόνια με επιτόκιο εξαιρετικά χαμηλό.

Με βάση υπολογισμούς του υπουργείου, αυτή η δόση δεν θα υπερβαίνει τα 200 ευρώ, οπότε αυτό θα δώσει ανάσα στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά με εισόδημα κάτω από 25.000 ευρώ και αν η πληρωμή των τόκων υπερβαίνει το 30%, το ποσό θα προσαρμόζεται και δεν θα πληρώνει ο υπερχρεωμένος δανειολήπτης όλους τους τόκους.

Η τετραετία, μέσα στην οποία προβλέπονται οι διευκολύνσεις, εκτιμάται ως επαρκές χρονικό όριο καθώς μετά υπολογίζεται ότι θα έχει αρχίσει πάλι η ανάπτυξη στη χώρα, ενώ μία ακόμη ρύθμιση την οποία υπογράμμισε ο κ. Στεργίου είναι η εισαγωγή της μηδενικής καταβολής δόσης για ανέργους με μηδενικά εισοδήματα.

Διαβάστε επίσης

* Προς ρύθμιση ένα στα πέντε στεγαστικά αν εγκρίνει η τρόικα την πρόταση της κυβέρνησης