A- A+
Νέο σύστημα online εμβασμάτων από την ΕΚΤ - Αποστολή χρημάτων στο δευτερόλεπτο
Μία νέα υπηρεσία online εμβασμάτων σε όλη την Ευρωζώνη, που επιτρέπει τη μεταφορά χρημάτων με χαμηλό κόστος στο ...δευτερόλεπτο, προσφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Ο λόγος γίνεται για το σύστημα «TIPS», ένα σύστημα στιγμιαίων πληρωμών που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις στην ευρωζώνη και το οποίο φιλοδοξεί να είναι μια απάντηση στους ψηφιακούς κολοσσούς.

Η υπηρεσία

H υπηρεσία που προσφέρει η ΕΚΤ, το TIPS --Target Instant Payment Settlement, Διακανονισμός Στιγμιαίων Πληρωμών μέσω Target -- θα επιτρέπει στον καθένα να μεταφέρει καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και σε μερικά δευτερόλεπτα χρήματα μέσω ενός smartphone, ενός τάμπλετ ή ενός υπολογιστή.

Αυτό ισοδυναμεί με τη χρήση μετρητών, εφόσον υπάρχουν τα χρήματα στον λογαριασμό εκείνου που πληρώνει.

Η ιδιαιτερότητα είναι ότι αυτά τα ευρώ που θα κυκλοφορήσουν προέρχονται από λογαριασμούς που ανοίγονται από τις τράπεζες στην κεντρική τράπεζα, επιτρέποντας ταχύτατη εκτέλεση συναλλαγών και σχεδόν δωρεάν, παρακάμπτοντας το ενδιάμεσο στάδιο των ηλεκτρονικών πορτοφολιών, του τύπου της Apple ή της Google.

Στο δευτερόλεπτο

Οι πρακτικές επιπτώσεις είναι προβλέψιμες για την καθημερινότητα, για την πληρωμή των αγορών στο σούπερ μάρκετ ή το γέμισμα του ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου στο βενζινάδικο, αλλά δεν σταματούν εκεί.

«Σκεφτείτε το παιδί σας να βρίσκεται στην ουρά στον κινηματογράφο και να σας ζητά από απόσταση να του στείλετε 10 ευρώ στο δευτερόλεπτο», εξηγεί ο Μαρκ Μπέιλ ντε Ζεσέ, διευθυντής της ΕΚΤ.

Ρυθμίζοντας πολύ απλά αυτού του είδους τις περιπτώσεις, το TIPS «θα επιτρέψει να αντικατασταθούν τα μετρητά στην τσέπη του με μία άμεση ψηφιακή πληρωμή».

Χαμηλό κόστος

Η ΕΚΤ θα χρεώνει τις τράπεζες με χαμηλή τιμή 0,20 λεπτών του ευρώ (0,0020 ευρώ) ανά συναλλαγή. Επιπλέον, κάθε τράπεζα θα εξαιρείται από τις πληρωμές για τις πρώτες 10 εκατ. συναλλαγές που θα πραγματοποιεί.

Με τον τρόπο αυτό περιορίζεται και το τελικό κόστος για τον καταναλωτή.

Οι «τράπεζες οφείλουν να καθορίσουν πώς θα τιμολογήσουν την υπηρεσία στους πελάτες τους.

Σύμφωνα με έρευνα της ΕΚΤ μεταξύ των παραγόντων της αγοράς, περίπου 10 εκατ. άμεσες πληρωμές θα μπορούσαν να γίνονται ανά ημέρα στην ευρωζώνη εντός 5 ετών, ή περίπου το 10% των συναλλαγών που σήμερα γίνονται με τη βοήθεια των καρτών.

Ποιες τράπεζες συμμετέχουν

Η νέα υπηρεσία ενεργοποιήθηκε την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου, με την πρώτη συναλλαγή να εκτελείται από πελάτη της ισπανικής τράπεζας CaixaBank, ο οποίος έστειλε αμέσως χρήματα σε πελάτη της γαλλικής Natixis.

Σε πρώτη φάση στο σύστημα συμμετέχουν οι Abanca Corporación Bancaria, Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, Banco de Crédito Social Cooperativo, Berlin Hyp, Caja Laboral Popular Cooperativa de Crédito και Teambank.

Αναμένουμε και τις ελληνικές τράπεζες να δηλώσουν συμμετοχή.

Οι διατραπεζικές συναλλαγές στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα είναι διαθέσιμες δυο υπηρεσίες online πληρωμών των τραπεζών μελών της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), οι οποίες απλοποιούν τη διαδικασία και μειώνουν δραστικά το χρόνο ολοκλήρωσης στις μεταφορές χρηματικών ποσών.

Ο δικαιούχος πιστώνεται σε δευτερόλεπτα ποσά ως 500 ευρώ και σε λιγότερο από δέκα λεπτά για μεγαλύτερα, ακόμα και εάν διατηρεί λογαριασμό σε τράπεζα διαφορετική από αυτήν του πληρωτή. Ειδικότερα:

Συγκεκριμένα:

  • Ποσά έως 500 ευρώ

Με την πρώτη διατραπεζική υπηρεσία οι πληρωτές (φυσικά πρόσωπα) μπορούν να μεταφέρουν χρηματικά ποσά έως 500 ευρώ την ημέρα, όλο το 24ωρο και όλες τις ημέρες του χρόνου (24Χ7), με πίστωση του λογαριασμού του δικαιούχου σε άλλη τράπεζα και άμεση διαθεσιμότητα των πιστούμενων κεφαλαίων σε ελάχιστα δευτερόλεπτα.

Δικαιούχοι των χρηματικών ποσών μπορούν να είναι φυσικά πρόσωπα, επιχειρήσεις ή ελεύθεροι επαγγελματίες. Για τη χρήση της υπηρεσίας χρειάζεται εγγραφή πληρωτών και δικαιούχων στην τράπεζα με την οποία συνεργάζονται.

Δεν απαιτείται η αναγραφή του αριθμού λογαριασμού (ΙΒΑΝ) του δικαιούχου αλλά μόνον ο αριθμός του κινητού του τηλεφώνου ή ο ΑΦΜ (εφόσον ο δικαιούχος είναι επιχείρηση ή ελεύθερος επαγγελματίας).

Στην υπηρεσία συμμετέχουν οι τράπεζες μέλη της ΕΕΤ: Πειραιώς, Εθνική, Alpha και Eurobank.

  • Ποσά έως 12.500 ευρώ

Με τη δεύτερη διατραπεζική υπηρεσία οι πληρωτές (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) μπορούν να μεταφέρουν χρηματικά ποσά έως 12.500 ευρώ ανά εντολή, κατά τις εργάσιμες ημέρες, από τις 08:00 έως τις 16:30, με πίστωση του λογαριασμού του δικαιούχου σε άλλη τράπεζα και διαθεσιμότητα των κεφαλαίων του το αργότερο σε δέκα (10) λεπτά.

Στην υπηρεσία συμμετέχουν οι τράπεζες μέλη της ΕΕΤ: Πειραιώς, Εθνική, Alpha, Eurobank και ATTICA.

Για κάθε πρόσθετη πληροφορία ή διευκρίνιση μπορείτε να απευθυνθείτε στην τράπεζα συνεργασίας σας.

  • Τράπεζα Πειραιώς: www.piraeusbank.gr ή στο τηλέφωνο 18 28 38
  • Εθνική Τράπεζα: www.nbg.gr ή στο e-mail contact.center@nbg.gr ή στο τηλέφωνο 181818 και από εξωτερικό στο (+30)210 484 8484
  • Alpha Bank: www.alpha.gr ή στο τηλέφωνο 210 326 0000
  • Eurobank Ergasias: 210 955 5000 ή και 801 111 1144 από σταθερό τηλέφωνο
  • Attica Bank: //www.atticabank.gr ή στο τηλέφωνο 210 366 9000 ή και στο Δίκτυο Καταστημάτων