A- A+
Προ των πυλών νέο πιο ελκυστικό πρόγραμμα Εξοικονομώ με χρήματα από το ΕΣΠΑ

Νέου τύπου πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ' Οίκον που θα συνδυάζει πέντε διαφορετικές πηγές χρηματοδότησης σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας από το 2021.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες πηγές, που μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το νέο πρόγραμμα θα περιλαμβάνει:

- Επιδοτήσεις από το ΕΣΠΑ ή άλλες Κοινοτικές πηγές

- Τραπεζικά δάνεια,

-Ι διωτική συμμετοχή των ιδιοκτητών των κτιρίων,

- Φοροαπαλλαγές

- Την συνεισφορά του λεγόμενου καθεστώτος επιβολής, στο πλαίσιο του οποίου οι προμηθευτές ενέργειας (και στο εξής και οι διαχειριστές των δικτύων διανομής, δηλαδή ο ΔΕΔΔΗΕ και οι Εταιρείες Διανομής Αερίου) θα πρέπει - σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία - να κάνουν επενδύσεις και να επιτυγχάνουν συγκεκριμένους στόχους εξοικονόμησης ενέργειας.

Εκτός από την προστασία του περιβάλλοντος, η εξοικονόμηση ενέργειας συνεπάγεται άμεσο όφελος για τους χρήστες των κτιρίων), καθώς μειώνεται ο λογαριασμός για το ρεύμα τα κοινόχρηστα κλπ.), καθώς και για τα επαγγέλματα της οικοδομής που συνδέονται με τις εργασίες αναβάθμισης.

Οι διαφορές το με το υπάρχον σύστημα

Σύμφωνα με το ίδιο τηλεγράφημα, τα νέα στοιχεία ως προς την χρηματοδότηση που διαφοροποιούν το νέο πρόγραμμα από το υφιστάμενο είναι οι φοροαπαλλαγές για τις εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων οι οποίες θεσπίστηκαν για πρώτη φορά εφέτος και δεν αποκλείεται να αναθεωρηθούν.

Είναι επίσης το καθεστώς επιβολής βάσει του οποίου οι ενεργειακές επιχειρήσεις καλούνται να υλοποιήσουν επενδύσεις που οδηγούν σε μείωση της κατανάλωσης ενέργειας για τους πελάτες τους.

Ως τώρα οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων περιελάμβαναν κυρίως ενημερωτικές δράσεις εκπαίδευσης των καταναλωτών, οδηγών κλπ. για τα οφέλη και τις τεχνικές της εξοικονόμησης.

Με το νέο καθεστώς θα κληθούν να κάνουν επενδύσεις που μπορεί για παράδειγμα να περιλαμβάνουν αντικατάσταση καυστήρων σε πολυκατοικίες, εγκατάσταση κεντρικής θέρμανσης με φυσικό αέριο, εργασίες μόνωσης, κ.α.

Επιπλέον το νέο Εξοικονομώ θα απευθύνεται σε πολύ ευρύτερο κοινό σε σχέση με το υφιστάμενο, καθώς σχεδιάζεται με γνώμονα το στόχο που περιλαμβάνονται στον εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό, να αναβαθμιστούν ως το 2030 πάνω από το ένα έκτο (15%) των υφιστάμενων κτιρίων.