A- A+
Νέο μητρώο για την αυτόματη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών κάθε χρόνο από το 2023

Στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα με αυτόματο τρόπο μέσω νέου πληροφοριακού συστήματος στοχεύει το υπουργείο Οικονομικών.

Με το νέο ψηφιακό εργαλείο που θα μπει σε εφαρμογή θα είναι δυνατή η αναπροσαρμογή τους σε πραγματικό χρόνο, όποτε αλλάζουν οι τάσεις στην αγορά.

Οι νέες τιμές

Την ερχόμενη Πρωτοχρονιά θα τεθούν σε εφαρμογή οι νέες αντικειμενικές αξίες που έχουν ήδη δημοσιευθεί από το υπουργείο Οικονομικών.

Στη συνέχεια όμως οι τροποποιήσεις τους θα γίνονται αυτόματα, μέσω ενός νέου ηλεκτρονικού συστήματος, το οποίο θα παρακολουθεί και θα καταγράφει τις τάσεις στην κτηματαγορά.

Με τον τρόπο αυτό, θα αναπροσαρμόζει κάθε χρόνο αυτόματα τις αντικειμενικές αξίες στα επίπεδα των εμπορικών τιμών.

Αυτό θα καταστεί δυνατό με την εφαρμογή Πληροφοριακού Συστήματος Μαζικών Εκτιμήσεων Αξιών Ακινήτων.

Πώς θα λειτουργεί το σύστημα

Το σύστημα θα χρησιμοποιεί ένα εκτιμητικό μοντέλο που θα λαμβάνει υπόψη και θα προσομοιώνει τις συνθήκες της αγοράς ακινήτων και των τάσεων της αγοράς βάσει στατιστικών μεθόδων διαχείρισης και ανάλυσης δεδομένων.

Μέσα από αυτό λοιπόν το σύστημα, οι οποίες μεταβολές συντελούνται (αυξήσεις η μειώσεις) θα καταγράφονται στις εμπορικές τιμές των ακινήτων και θα περνούν αυτόματα στις αντικειμενικές αξίες.

Το πληροφοριακό σύστημα θα συγκεντρώνει στοιχεία που επηρεάζουν την αξία των ακινήτων από όλες τις διαθέσιμες πηγές, όπως π.χ. υπηρεσίες και φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα με έμφαση στα σχετικά στοιχεία του Κτηματολογίου και της ΑΑΔΕ καθώς και ανοιχτά δεδομένα.

Τα δεδομένα που θα εξετάζονται

Συγκεκριμένα  θα συγκεντρώσει δεδομένα:

  • Αξιών ακινήτων (π.χ. αξίες συμβολαίων, μισθωτικές αξίες, εκτιμηθείσες αξίες, αξίες απαλλοτρίωσης)
  • Για τα χαρακτηριστικά ακινήτων (π.χ. επιφάνεια, όροφος, χρήσης γης, όροφος, εγγύτητα σε σταθμούς μετρό, σχολεία, πυλώνες ηλεκτρικού ρεύματος κ.λπ.).


Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα που θα συμβάλει στον προσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών ακινήτων, αφού θα παρέχει δεδομένα ακινήτων και αξιών (data inventory) εντοπισμένων γεωχωρικά.