A- A+
Νέο εργαλείο χρηματοδότησης επιχειρήσεων από την Εθνική Τράπεζα - Πώς λειτουργεί
Πρωτοβουλία που σύντομα θα ανακοινωθεί για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέσω «Αλυσίδων Αξίας», προανήγγειλε η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας.

Πρόκειται για χρηματοδοτικό εργαλείο για όλες τις επιχειρήσεις οι οποίες περιλαμβάνονται σε αλυσίδες αξίας παραγωγής, που ξεκινάει με τη χρηματοδότηση συστάδας εταιρειών που συνδέονται με τη ναυπήγηση πλοίων.

Πώς θα λειτουργεί

Έχοντας εγγυημένη την τελική ζήτηση και πληρωμή από τον τελικό αγοραστή, θα προσφέρονται στις ΜΜΕ που προμηθεύουν κάθε πλοίο συνολικές χρηματοδοτικές λύσεις, υποστηρίζοντας έτσι έμπρακτα τη διεύρυνση της παραγωγής και της παραγωγικότητας, αλλά και τις εξαγωγές.

Δηλαδή στηρίζεται ο παραγωγός με κεφάλαιο κίνησης, έχοντας ως δεδομένη την πώληση του προϊόντος στους πελάτες του, από τα έσοδα της οποίας θα πληρωθεί η τράπεζα.

Για παράδειγμα, γαλακτοκομική μονάδα χρειάζεται κεφάλαιο κίνησης για την παραγωγή της, η οποία είναι με συμβόλαιο πουλημένη σε γαλακτοβιομηχανία.

Με την εγγύηση αυτή μεσολαβεί η τράπεζα, χρηματοδοτώντας με πολύ μικρό ρίσκο την αλυσίδα που δημιουργείται.

Νέου τύπου δανειστές

Το προϊόν αυτό μπορεί να εισαχθεί σε όλους τους κλάδους της οικονομίας και να διευρύνει σημαντικά, χωρίς κινδύνους, τη χρηματοδότησή μας προς ΜΜΕ που μέχρι τώρα δεν είχαν, η καθεμία από μόνη της, δυνατότητες πρόσβασης και δανειοδότησης από την Εθνική Τράπεζα.

Οι περισσότερες αναλύσεις και μελέτες προβλέπουν ότι τα επόμενα χρόνια όλες σχεδόν οι βασικές τραπεζικές υπηρεσίες θα προσφέρονται και εκτός του σήμερα ρυθμισμένου τραπεζικού περιβάλλοντος.

Ο ανταγωνισμός επομένως θα ενταθεί και θα προστεθούν παίκτες που σήμερα δεν είναι στον ορίζοντα.