A- A+
Νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα ανέργων έως 29 ετών μέσω ΟΑΕΔ - Αύξηση «μισθού»
Στην προκήρυξη 23.000 θέσεων εργασίας μέσω της μεθόδου του voucher, θα προχωρήσει το αμέσως επόμενο διάστημα ο ΟΑΕΔ. Βελτίωση όρων για εργαζομένους.

Το μεγαλύτερο από αυτά αφορά την κατάρτιση και απασχόληση 15.000 ανέργων ηλικίας από 18 έως 29 ετών, με τη χορήγηση σε κάθε άνεργο ενός voucher μέσω του οποίου θα πληρώνεται.

Η διαφορά σε σχέση με το πρόγραμμα που έτρεξε το 2014 είναι ότι αυξάνεται η αμοιβή που λαμβάνει ο εργαζόμενος κατά 45,6% και μειώνεται ισόποσα η επιχορήγηση που λαμβάνει το κέντρο κατάρτισης των ανέργων.

Αμοιβή 1471,60 ευρώ

Ο άνεργος μετά το τέλος του προγράμματος θα λάβει 1.471,60 ευρώ, ενώ ο πάροχος για κάθε τμήμα κατάρτισης θα λάβει 840 ευρώ (μείωση 20%).

Επιπλέον, εισάγεται η πρακτική άσκηση (on the job training) σε επιχειρήσεις συναφείς με τα αντικείμενα του προγράμματος (θεωρία 120 ώρες και πρακτική άσκηση διάρκειας 260 ωρών).

Η θεωρητική κατάρτιση θα γίνει σε 2 στάδια ώστε να συνδυάζεται η θεωρία με την πρακτική στις επιχειρήσεις.

Στο 1ο στάδιο, προβλέπονται 60 ώρες κατάρτιση στην έναρξη της δράσης και στο 2ο άλλες 60 ώρες θεωρίας μετά την υλοποίηση ενός μήνα πρακτικής άσκησης. Μάλιστα, η κατάρτιση θα γίνει με βάση τα εγκεκριμένα επαγγελματικά περιγράμματα.

Δύο δράσεις

Ο ΟΑΕΔ θα «τρέξει» δύο προγράμματα, το πρώτο για ηλικίες έως 24 ετών για τον κλάδο του εμπορίου και το δεύτερου για ανέργους 25 - 29 ετών για τον κλάδο του τουρισμού.

Συγκεκριμένα:

Το Μάιο θα ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων από άνεργους νέους ηλικίας 18-24 ετών, απόφοιτους ΑΕΙ/ΤΕΙ και απόφοιτους δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης παρέχοντας υπηρεσίες Συμβουλευτικής – Επαγγελματικού Προσανατολισμού, Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης και Πιστοποίησης προσόντων καθώς και πρακτικής άσκησης σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα στους παρακάτω τομείς:

  • Εφοδιαστικής Αλυσίδας (Logistics),
  • Λιανικό Εμπόριο
  • Εξωστρέφεια και Διεθνές Εμπόριο (έμφαση στον πρωτογενή τομέα)
  • Τεχνολογιών των Πληροφοριών και των Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.).

Εντός του Απριλίου αναμένεται η ανακοίνωση και προγράμματος voucher για τον τουρισμό, για 8.000 ανέργους ηλικίας 25-29 ετών.

Οι αποδοχές για τους ανέργους-ωφελούμενους διαμορφώνονται ως εξής:

- Ωφελούμενος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης(100 ώρες θεωρία+420 ώρες πρακτική): 2.320 ευρώ μεικτά, 2.180 ευρώ καθαρά.

- Ωφελούμενος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (100 ώρες θεωρία+420 ώρες πρακτική): 2.544 ευρώ μεικτά, 2.390 ευρώ καθαρά.

- Πάροχος (θεωρητική κατάρτιση, συμβουλευτική, υποστήριξη πρακτικής άσκησης, επόπτες, διεκπεραίωση διοικητικών διαδικασιών πιστοποίησης): 1.006 ευρώ για τριτοβάθμιους και 1.020 ευρώ για δευτεροβάθμιους.