A- A+
Νέο Εξοικονομώ το καλοκαίρι με βαθμολογία ανάλογα με τον καιρό - Αλλάζει ο τρόπος των αιτήσεων

Στα σκαρία βρίσκεται η δημιουργία μίας νέας γενιάς προγραμμάτων επιδότησης για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών με στόχο να ενεργοποιηθεί η δράση έως το φθινόπωρο.

Ως προς τις αιτήσεις καταργείται το σύστημα της αποδοχής αιτήσεων μέχρι τη συμπλήρωση του εκάστοτε προϋπολογισμού ανά περιφέρεια.

Κι αυτό διότι μέχρι σήμερα τίθονταν εκτός προγράμματος ενδιαφερόμενοι επειδή δεν έγιναν με την κατάλληλη ταχύτητα οι αιτήσεις τους.

Μέχρι σήμερα, οι αιτήσεις κλειδώνουν μέσα σε λίγες ώρες, με αποτέλεσμα να κερδίζουν τη συμμετοχή στο πρόγραμμα Εξοικονομώ όχι όσοι θα πραγαματοποιήσουν σίγουρα την επένδυση, αλλά όσοι είναι πιο γρήγοροι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σύστημα των αιτήσεων δεν θα κλείνει μετά την κάλυψη των κονδυλίων, αλλά θα δίνεται η δυνατότητα σε όλους να εκδηλώσουν ενδιαφέρον και το ξεκαθάρισμα θα γίνεται σε δεύτερη φάση.

Επιπλέον, ενεργοποιείται ένα νέο σύστημα βαθμολόγησης των ενδιαφερομένων με βάση τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή που βρίσκεται το ακίνητο.

Κριτήρια με βάση τον καιρό

Όσο πιο μεγάλες οι ανάγκες για ψύξη - θέρμανση, τόσο καλύτερη θα είναι η βαθμολογία του υποψήφιου για επιδότηση.

Παράλληλα, εξετάζεται η προσθήκη και νέων επιλέξιμων παρεμβάσεων, ώστε να διευρυνθεί η βεντάλια των εργασιών ενεργειακής αναβάθμισης.

Τέλος, θα διατηρηθούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ώστε να εξασφαλίζουν μεγαλύτερο ποσοστό χρηματοδότησης τα πιο φτωχά νοικοκυριά

Το νέο πρόγραμμα αναμένεται να κλειδώσει μέσα στο καλοκαίρι και να ενεργοποιηθεί το αργότερο έως το ερχόμενο φθινόπωρο με ετήσιο προϋπολογισμό της τάξης των 1 δισ. ευρώ.