A- A+
Νέες προσφορές στην αγορά ακινήτων: Στα τέσσερα σπίτια το ένα ...δωρεάν
Πληθαίνουν οι περιπτώσεις κατασκευαστών που διαφημίζουν την πώληση ακινήτων τους με σημαντικές εκπτώσεις, ή ακόμα και δωρεάν, αν ο αγοραστής ενδιαφέρεται για ...πακέτο δύο ή περισσότερων σπιτιών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Η Καθημερινή», κατασκευαστής συγκροτήματος με μεζονέτες προσφέρει τέσσερις μεζονέτες αντί 2 εκατ. ευρώ συνολικά, αντί για 2,4 εκατ. ευρώ που αποτιμώνται αν πωληθούν χωριστά. Επί της ουσίας, η έκπτωση αυτή αντιστοιχεί στο κόστος μιας εξ αυτών, όπερ σημαίνει «αγοράζεις τρία σπίτια και το τέταρτο δωρεάν».

Προς το παρόν, τέτοιες γενναίες εκπτώσεις προσφέρονται περισσότερο σε εξοχικές περιοχές, με την ελπίδα να προσελκύσουν ξένους αγοραστές εκτός Ε.Ε., μετά και τη σχετική ρύθμιση που προσφέρει άδεια παραμονής 5+5 ετών σε όσους αποκτήσουν ακίνητα αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ.

Δεδομένου ότι στην κατηγορία των εξοχικών κατοικιών, είναι λιγοστές οι επιλογές σε αυτήν την κατηγορία τιμής (κυρίως λόγω των μικρών επιφανειών που συνοδεύουν τα εξοχικά, αλλά και της πτώσης των τιμών πάνω από 30% κατά μέσον όρο την τελευταία τριετία), οι ιδιοκτήτες επιχειρούν να τα διαθέσουν ως «πακέτο», προκειμένου να αυξήσουν το τελικό ποσό και να ξεπεραστεί το όριο των 250.000 ευρώ.

Μάρκετινγκ και στα ακίνητα

Σε πρακτικές προώθησης που συνάδουν με άλλες κατηγορίες προϊόντων αξίας όχι μεγαλύτερης από λίγα ευρώ έχουν επιδοθεί τις τελευταίες εβδομάδες ορισμένοι κατασκευαστές κατοικιών, στην απέλπιδα προσπάθειά τους να «ξεφορτωθούν» τα απούλητα ακίνητά τους.

Ετσι, το τελευταίο διάστημα έχουν αρχίσει να πληθαίνουν οι περιπτώσεις κατασκευαστών που διαφημίζουν την πώληση ακινήτων τους με σημαντικές εκπτώσεις ή ακόμα και δωρεάν, αν ο αγοραστής είναι πρόθυμος να αποκτήσει πακέτο δύοτρία διαμερίσματα ή μεζονέτες.

Επί της ουσίας, οι κατασκευαστές αυτοί επιχειρούν να δώσουν τα ακίνητά τους πακέτο, προσφέροντας και το απαιτούμενο οικονομικό κίνητρο.

Ειδικότερα, αν και τα ακίνητα εξακολουθούν να πωλούνται και μεμονωμένα, προσφέρεται επιπλέον έκπτωση σε περίπτωση μαζικής αγοράς, που επί της ουσίας καθιστά το κόστος απόκτησης του τρίτου ή του τέταρτου ακινήτου (ανάλογα με την περίπτωση) μηδαμινό.

Η πορεία της αγοράς

Οπως δείχνουν τα στοιχεία των αγοραπωλησιών κατοικιών, το 2013 θα καταγραφεί ένα ακόμα αρνητικό ρεκόρ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, με το πέρας του πρώτου εξαμήνου, οι συναλλαγές-εκτιμήσεις που πραγματοποιήθηκαν από το τραπεζικό σύστημα μετά βίας ξεπέρασαν τις 10.000. Μάλιστα, κατά το δεύτερο τρίμηνο, οι εκτιμήσεις μειώθηκαν σε μόλις 4.500, έναντι 5.600 το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο.

Η πτώση έναντι του δευτέρου τριμήνου του 2012 ήταν της τάξεως του 35,3%. Αν μάλιστα υπολογιστεί ότι ένα σημαντικό ποσοστό αυτών αφορούσε αναχρηματοδοτήσεις δανείων κι ένα ακόμα αφορούσε σε αγοραπωλησίες μεταχειρισμένων ακινήτων, μπορεί κανείς να συμπεράνει ότι οι πραγματικές πωλήσεις νεόδμητων ακινήτων δύσκολα ξεπέρασαν τις 3.000 - 4.000, δεδομένης και της προτίμησης των ελάχιστων ενδιαφερόμενων αγοραστών σε παλιότερα ακίνητα που είναι σαφώς πιο προσιτά.

Το ίδιο συμπέρασμα είχε προκύψει και το 2012, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών, από τις περίπου 25.000 αγοραπωλησίες ακινήτων, εκείνες που αφορούσαν σε νεόδμητα ακίνητα δεν ξεπέρασαν τις 10.000.

Πέραν του υψηλότερου κόστους, βασικός λόγος που το απόθεμα των απούλητων νεόδμητων κατοικιών διατηρείται σε τόσο υψηλό επίπεδο είναι η έλλειψη ζήτησης, απόρροια της αδυναμίας εύρεσης χρηματοδότησης, αλλά και της υψηλής ανεργίας που έχει πλήξει εκατομμύρια νοικοκυριά.

Διαβάστε επίσης

* Alpha BanK: Οι πλειστηριασμοί θα αναζωπυρώσουν τη στεγαστική πίστη - Πίεση τιμών αναμένει η Fitch