A- A+
Νέες αποφάσεις διαγραφής χρεών από Ειρηνοδικεία – Πώς δικαιώθηκαν δανειολήπτες
Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η έκδοση αποφάσεων από τα Ειρηνοδικεία, με τις οποίες διαγράφονται χρέη υπερχρεωμένων δανειοληπτών, στο πλαίσιο του πτωχευτικού δικαίου για φυσικά πρόσωπα.

Ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά δίνει τη δυνατότητα σε όσους έχουν υψηλά χρέη, χαμηλά εισοδήματα και δε διαθέτουν ακίνητη περιουσία, να «κερδίσουν» τις τράπεζες, σβήνοντας έως και το 100% της οφειλής τους.

Μέχρι σήμερα, σχεδόν 7.500 αιτήσεις έχουν υποβληθεί στα Ειρηνοδικεία, ενώ 200 δανειολήπτες έχουν καταφέρει να ρυθμίσουν με ευνοϊκό τρόπο τα χρέη τους.

Η ρύθμιση των οφειλών γίνεται σε 4 βήματα, ενώ υπό προϋποθέσεις ο δανειολήπτης μπορεί να πετύχει ακόμη και τη διαγραφή του συνόλου των οφειλών του.

Οι νέες αποφάσεις

Τις προηγούμενες ημέρες εκδόθηκαν δύο νέες αποφάσεις που δικαίωσαν πελάτες τραπεζών που είχαν υπερχρεωθεί. Συγκεκριμένα:

1) Διαγραφή χρέους κατά 79%

Το Ειρηνοδικείο Παραχελωΐτιδος εξέτασε την υπόθεση δανειολήπτριας με χρέος 11.189,28 ευρώ και αποφάσισε τη διαγραφή του 79% αυτής της οφειλής.

Έτσι, η δανειολήπτρια θα καταβάλλει στην τράπεζα για τα επόμενα τέσσερα έτη το ποσό των 50 ευρώ μηνιαίως, ήτοι συνολικό 2.400 ευρώ.

2) «Κούρεμα» 54.000 ευρώ για πολύτεκνη οικογένεια

Το Ειρηνοδικείο Χανίων διευκόλυνε πολύτεκνη οικογένεια που δεν μπορούσε να αποπληρώσει τα χρέη της και έσωσε την κύρια κατοικία της.

Όπως ανακοίνωσε η Ένωση Καταναλωτών Χανίων με βάση την απόφαση του δικαστηρίου:

1) Ο σύζυγος, που είναι συνταξιούχος του ΙΚΑ, με προβλήματα υγείας και με σύνταξη 860,23 Ευρώ το μήνα και με περιουσιακά στοιχεία τριών αγροτεμαχίων, και ενός ΙΧ αυτοκίνητο κυκλοφορίας 1997 και με χρέος ύψους 69.647,03 ευρώ, σε διάφορες τράπεζες, κατάφερε «κούρεμα» 53.807,03 Ευρώ.

Την υπόλοιπη οφειλή θα την εξοφλήσει με την καταβολή 330 ευρώ το μήνα επί μία τετραετία, δηλαδή συνολικά θα καταβάλλει 15.840 ευρώ.

2) Η σύζυγός που είναι νοικοκυρά, χωρίς κανένα επάγγελμα και με μοναδικό εισόδημα το επίδομα των πολυτέκνων, ύψους 101,62 ευρώ μηνιαίως, είχε κατοικία στο όνομά της, την οποία ζήτησε να εξαιρεθεί από ρευστοποίηση.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της σε τράπεζα ανέρχονταν σε 20.000 ευρώ περίπου. Το δικαστήριο αποφάσισε τον εξής διακανονισμό για τη δανεόλήτρια:

- Να πληρώνει 20 ευρώ κάθε μήνα και επί τέσσερα χρόνια.

- Μετά από αυτήν την τετραετία θα καταβάλλει κάθε μήνα το ποσό των 102,30 ευρώ.

Το σημαντικό είναι ότι η σύζυγος διέθετε και έτερα περιουσιακά στοιχεία, αλλά το δικαστήριο έκρινε ότι δεν επρόκειτο να προκαλέσουν αγοραστικό ενδιαφέρον και ότι σε περίπτωση ρευστοποίησής τους δεν πρόκειται να αποφέρουν κάποιο αξιόλογο τίμημα για την ικανοποίηση των πιστωτριών τραπεζών.