A- A+
Νέες αλλαγές στα τιμολόγια ρεύματος - Πώς να κάνετε την επιλογή παρόχου σήμερα

Αυξημένα σε σχέση με λίγους μήνες νωρίτερα είναι τα τιμολόγια ρεύματος, λόγω της διεθνούς ανόδου των ενεργειακών τιμών που αυξάνει το κόστος ηλεκτροδότησης.

Αυτό σημαίνει ότι πλέον δεν μπορεί κανείς να τα έχει όλα. Δηλαδή και χαμηλές χρεώσεις για την προμήθεια ρεύματος και κλειδωμένες τιμές για όλη τη διάρκεια του συμβολαίου.

Τι να προσέξετε

Το τελευταίο διάστημα χιλιάδες είναι οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που αναζητούν νέο πρόγραμμα για την ηλεκτροδότηση του ακινήτου τους, καθώς οι τελευταίοι λογαριασμοί ήταν «τσουχτεροί».

Τα πράγματα όμως σε σχέση με το παρελθόν έχουν αλλάξει. Για να βρει κάποιος το πρόγραμμα που του ταιριάζει πρέπει να εξετάσει 4 χαρακτηριστικά:

- Το χρονικό διάστημα της δέσμευσης του συμβολαίου

- Την ύπαρξη ή όχι της Ρήτρας Οριακής Τιμής Συστήματος

- Το κόστος ανά κιλοβατώρα

- Το ετήσιο πάγιο του συμβολαίου



Πώς να επιλέξετε

Ο γενικός κανόνας είναι ότι όσο πιο μεγάλη κατανάλωση κάνετε, τόσο περισσότερο σας συμφέρει η επιλογή ενός προγράμματος με χαμηλό κόστος ανά κιλοβατώρα.

Ως εκ τούτου, αυτό πρέπει να είναι το βασικότερο κριτήριο επιλογής. Το ύψος του πάγιο στην προκειμένη περίπτωση είναι μεν παράγοντας διαμόρφωσης του τελικού κόστους, αλλά μικρότερης σημασίας.

Αφού βρείτε λοιπόν τα προγράμματα με τη χαμηλότερη τιμή, στη συνέχεια επιλέξτε εκείνο με το χαμηλότερο πάγιο.

Από την άλλη, στις μικρές καταναλώσεις δεν είναι τόσο κρίσιμο για τον τελικό λογαριασμό το κόστος ανά κιλοβατώρα.

Ως εκ τούτου, μπορεί να συμφέρει περισσότερο η επιλογή ενός προγράμματος με χαμηλό πάγιο, όσο υψηλή κι αν είναι η τιμή της κιλοβατώρας.

Η Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ)

Τέλος, η πιο σημαντική παράμετρος που πρέπει να εξετάσετε αυτήν την περίοδο είναι η επιβολή ή μή της Ρήτρας ΟΤΣ.

Αν δεν εφαρμόζεται η χρέωση δεν σας ενδιαφέρει τι γίνεται με τις διεθνείς τιμές ενέργειας.

Αν υπάρχει όμως η ρήτρα, τότε προβλέπονται έξτρα χρεώσεις στο λογαριασμό σας, ανάλογα με την κίνηση των τιμών χονδρικής στο ρεύμα.

Στην προκειμένη περίπτωση, τα προγράμματα με σταθερό κόστος, χωρίς ρήτρα ΟΤΣ δηλαδή, έχουν υψηλότερη χρέωση ανά κιλοβατώρα.

Κάντε τη σωστή αναζήτηση

Το συμπέρασμα είναι ότι ότι η επιλογή ενός προγράμματος για ρεύμα σήμερα είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση.

Για το λόγο αυτό χρειάζεστε ένα εργαλείο που με βάση την κατανάλωσή σας και την επιλογή σας για τη ρήτρα ΟΤΣ να βρίσκει το χαμηλότερο πρόγραμμα.

Για να βρείτε το συμφερότερο πρόγραμμα κάντε την αναζήτησή σας, εδώ: