A- A+
Νέα τρίμηνα έντοκα για απόδοση πάνω από το 4% - Πώς τα προμηθεύονται οι ιδιώτες
Νέα τρίμηνα έντοκα γραμμάτια, τα οποία θα διατεθούν και σε ιδιώτες, θα δημοπρατήσει την ερχόμενη Τρίτη 21 Ιουνίου το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο την άντληση 1,25 δισ. ευρώ.

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ
Ολες οι προθεσμιακές καταθέσεις ΕΔΩ
Το επιτόκιο των έντοκων γραμματίων αναμένεται να ξεπεράσει το 4%, προσφέροντας μία ικανοποιητική απόδοση σε όσους ιδιώτες αποταμιευτές τα αποκτήσουν. Επιπλέον, όσοι τα διακρατήσουν μέχρι και τη λήξη τους δε θα φορολογηθούν.

Αναλυτικότερα, τα νέα έντοκα γραμμάρια μπορούν να αποκτηθούν με έναν από τους παρακάτω τρόπους:

1. Μέσω δημόσιας εγγραφής σε οποιαδήποτε τράπεζα ή χρηματιστηριακή εταιρία, με ανώτατο ποσό ονομαστικής αξίας για κάθε φυσικό πρόσωπο τα 15.000 ευρώ.

2. Εντός πέντε εργάσιμων ημερών μετά την ημερομηνία διακανονισμού δηλαδή μέχρι και την Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011, για απεριόριστα ποσά αλλά στην τιμή που καθορίζουν οι τράπεζες και οι χρηματιστηριακές εταιρίες.

Επειδή η διακράτηση των τίτλων θα παρακολουθείται από το Σύστημα Αϋλων Τίτλων του Κεντρικού Αποθετηρίου Αξιών, απαραίτητη προϋπόθεση για την αγορά των τίτλων είναι η καταχώρηση τους σε μερίδα του Σ.Α.Τ.

Η διαδικασία ανοίγματος τέτοιας μερίδας είναι απλή και θα γίνεται μέσω των παραπάνω φορέων διάθεσης. Απαραίτητα δικαιολογητικά είναι η Αστυνομική Ταυτότητα και ο Α.Φ.Μ.

Εως και τις 24/6 τα 6μηνα έντοκα

Εκτός από τους τρίμηνους τίτλους, οι ιδιώτες αποταμιευτές έχουν τη δυνατότητα να τοποθετηθούν και στα εξάμηνα έντοκα γραμμάτια που δημοπράτησε την περασμένη Τρίτη το ελληνικό δημόσιο.

Αν και η δημόσια εγγραφή μέσω της οποίας εξασφαλιζόταν η απόδοση του 4,96% έληξε στις 17/6, οι ιδιώτες αποταμιευτές έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν τα 6μηνα έντοκα γραμμάτια από τράπεζες και χρηματιστηριακές έως και τις 24/6.

Η διαφορά σε σχέση με την περίοδο της δημόσιας προσφοράς που έληξε είναι ότι οι τίτλοι θα πωλούνται στην τιμή που θα ορίζουν οι ίδιες οι τράπεζες και οι χρηματιστηριακές εταιρείες.

Ως εκ τούτου η απόδοση για τον αποταμιευτή θα είναι χαμηλότερη του 4,96%. Ωστόσο, υπάρχει το πλεονέκτημα ότι δεν υπάρχει το πλαφόν των 15.000 ευρώ στο ύψος της αποταμίευσης, όπως ισχύει στην αρχική δημόσια προσφορά.