A- A+
Νέα σενάρια για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ – Επαφές Παπαδήμου με Μέρκελ – Σαρκοζί
Για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη προετοιμάζεται, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel, η γερμανική κυβέρνηση. Ο νέος Πρωθυπουργός είχε την πρώτη επαφή με Μέρκελ - Σαρκοζί.

Σύμφωνα με πηγές του γερμανικού περιοδικού, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, εξετάζουν διάφορα σενάρια.

Το βασικό σενάριο προβλέπει ότι «η κατάσταση δεν θα εξελιχθεί τόσο άσχημα» και ότι οι περιφερειακές οικονομίες θα ξεπεράσουν τα προβλήματά τους.

Ωστόσο, το κακό σενάριο προβλέπει πως η έξοδος της Ελλάδας θα προκαλέσει αρχικά αναταραχή, αλλά μακροπρόθεσμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πιο ισχυρή Ευρωζώνη με την αποχώρηση του πιο αδύναμου κρίκου.

Εάν συνέβαινε αυτό, το Spiegel τονίζει ότι οι υπολογισμοί της γερμανικής κυβέρνησης κάνουν λόγο για ανάγκη αύξησης της χρηματοδοτικής δυνατότητας του EFSF πάνω από τα 1 τρις ευρώ.

Με βάση το ακραίο σενάριο, το οποίο θεωρείται απίθανο, το νέο ελληνικό νόμισμα θα υποτιμούνταν δραματικά έναντι του ευρώ, προκαλώντας εκτίναξη του ύψους του ελληνικού χρέους παρά το «κουρέμα» και οδηγώντας την ελληνική οικονομία, αλλά και άλλες χώρες της ευρωζώνης σε βαθιά κρίση διάρκειας 10 ετών

Οι συνομιλίες Παπαδήμου με τους ομολόγους του

Ο νέος Πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος είχε το Σάββατο τις πρώτες επίσημες επαφές με το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Οι δύο ηγέτες τόνισαν στον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι η έκτη δόση του δανείου θα αποδεσμευτεί μόνο όταν θα έχει γίνει ένα ξεκάθαρο βήμα στην κατεύθυνση εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν με τον Γιώργο Παπανδρέου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας, μετά την συνομιλία τους με τον κ. Παπαδήμο, Μέρκελ και Σαρκοζί είχαν τηλεδιάσκεψη στο πλαίσιο της οποία επιβεβαίωσαν την «πλήρη δέσμευσή» τους στο έργο προστασίας του ευρώ.