A- A+
Νέα πτώση των καταθέσεων το Νοέμβριο κατά 2,4 δισ. ευρώ - Πού ελπίζουν οι τράπεζες
Συνεχίστηκε και το Νοέμβριο η μείωση των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, η οποία έφτασε τα 2,4 δισ. ευρώ. Πάντως, μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης επανήλθε η ηρεμία στα γκισέ.

Σύμφωνα, με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων στις ελληνικές τράπεζες υποχώρησαν στο τέλος Νοεμβρίου στα 174 δισ. ευρώ από 176,4 δισ. ευρώ ένα μήνα νωρίτερα.

Όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, η εκλογή του Λουκά Παπαδήμου στη θέση του Πρωθυπουργού ανέκοψε το κύμα εκροών του προηγούμενου διμήνου, κατά τη διάρκεια του οποίου περισσότερα από 12 δισ. ευρώ εγκατέλειψαν τις ελληνικές τράπεζες.

Μετά από μηνιαία υποχώρηση 5,5 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο και 7 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο, η μείωση των 2,4 δισ. ευρώ το Νοέμβριο θεωρείται επιτυχία.

Στήριξη από την ΤτΕ

Σημειώνεται πάντως ότι η Τράπεζα της Ελλάδος με «ενέσεις» στη ρευστότητα του συστήματος μέσω του έκτακτου μηχανισμού στήριξης (ELA) εξασφάλισε την ομαλή λειτουργία των πιστωτικών ιδρυμάτων ακόμη και κάτω από τις ασφυκτικές συνθήκες που επικράτησαν.

Ενθαρρυντικό είναι ότι το τελευταίο δίμηνο του 2011 η κατάσταση στις ελληνικές τράπεζες ομαλοποιήθηκε, καθώς η νέα κυβέρνηση εξασφάλισε την 6η δόση του δανείου από την ΕΕ και το ΔΝΤ, απομακρύνοντας τα σενάρια άτακτης χρεοκοπίας.

Οι τράπεζες αναμένουν ότι θα υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη εξομάλυνση μετά την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης που θα εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση της χώρας για την επόμενη τριετία.

Διαβάστε επίσης

* Για την τελική μάχη ετοιμάζονται οι ελληνικές τράπεζες – Πόσο ασφαλείς είναι οι καταθέσεις