A- A+
Νέα προσπάθεια υποκλοπής κωδικών e-banking - Το νέο e-mail προς τους πελάτες της Alpha Bank
Σε εξέλιξη βρίσκεται νέα απόπειρα υποκλοπής κωδικών από χρήστες του e-banking της Alpha Bank. Τι (δεν) πρέπει να κάνουν οι πελάτες της τράπεζας.

Τις τελευταίες ώρες έχουν αποσταλεί εκατοντάδες χιλιάδες e-mails σε πελάτες της Alpha Bank, με στόχο την απόσπαση των κωδικών ασφαλείας και χρηματικών διαθεσίμων που βρίσκονται στους συνδεδεμένους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Πρόκειται για τη μέθοδο phishing, με την οποία επιχειρείται όχι μόνο η απόσπαση των στοιχείων εισόδου σε αυτές τις υπηρεσίες, αλλά και των στιγμιαίων κωδικών πραγματοποίησης συναλλαγών.

Το τελευταίο e-mail

Το email που έχει σταλεί υποτίθεται από την Alpha Bank είναι το εξής:

Όπως φαίνεται στην παραπάνω εικόνα, ο χρήστης ενημερώνεται ότι ο λογαριασμός του έχει τεθεί σε αναμονή και του ζητείται να πατήσει σε link, ώστε να τον επαναφέρει.

Εάν το πράξει και πληκτρολογήσει τους κωδικούς, κανονικούς και στιγμιαίους, θα δώσει πρόσβαση στο λογαριασμό του, στον οποίο θα εισέρχονται την ίδια ώρα οι ηλεκτρονικοί ληστές!

Το μόνο που έχουν να κάνουν οι πελάτες της Alpha Bank για να μην πέσουν θύματα απάτης είναι να σβήσουν άμεσα το e-mail, χωρίς να πατήσουν σε οποιοδήποτε link.

Οι συμβουλές των τραπεζών

Οι τράπεζες ενημερώνουν συνεχώς τους πελάτες τους για τις μεθόδους απάτης που χρησιμοποιούνται. Συγκεκριμένα:

Βεβαιωθείτε ότι παραλαμβάνετε e-mail από την ηλεκτρονική διεύθυνση της τράπεζάς σας, αναζητώντας σε αυτό την ψηφιακή σήμανση (υπογραφή) που σας εγγυάται τον αποστολέα και το περιεχόμενο.

Η τράπεζά σας δε θα σας ζητήσει ποτέ και με κανένα τρόπο (τηλεφωνικώς, μέσω e-mail ή οποιοδήποτε άλλο μέσο επικοινωνίας) τους κωδικούς σας User ID & Password.

Τα δύο μην

  • Μην απαντάτε σε e-mail που σας ζητούν προσωπικά σας στοιχεία. Διαγράψτε τα αμέσως.

Σε περίπτωση που έχετε ήδη απαντήσει σε τέτοιου είδους μήνυμα και έχετε συμπληρώσει στοιχεία σας, επικοινωνήστε άμεσα με το Κέντρο Τηλεφωνικής Εξυπηρέτησης της τράπεζάς σας και μη χρησιμοποιήσετε το Internet Banking της Τράπεζας πριν έλθετε σε επικοινωνία με τα παραπάνω τηλέφωνα.

  • Μην παρασύρεστε από συνδέσμους (links) που πιστεύετε ότι θα σας οδηγήσουν σε site της τράπεζας.

Πάντα πληκτρολογείτε τη διεύθυνση της ιστοσελίδας της μόνοι σας και όχι μέσω σύνδεσης (link) που πιθανόν σας σταλεί μέσω e-mail ή δημοσιεύεται σε ιστοσελίδες άλλων εταιρειών, μηχανών αναζήτησης κλπ.

Επιπλέον, προστατεύστε τον υπολογιστή σας με προγράμματα antivirus και antispyware και φροντίστε για την συχνή ενημέρωσή τους με τις τελευταίες εκδόσεις