A- A+
Νέα προϊόντα χωρίς ρισκο με απόδοση από 1% έως 10% - Ποντάρετε σε ΧΑ και ευρώ - δολάριο
Νέα προγράμματα εγγυημένου κεφαλαίου διαθέτουν οι ελληνικές τράπεζες, δίνοντας τη δυνατότητα στους αποταμιευτές να διεκδικήσουν χωρίς ρίσκο μία υψηλή απόδοση για τα χρήματά τους.

Πρόκειται για προγράμματα αντίδοτο στις πολύ χαμηλές πλέον αποδόσεις των λογαριασμών προθεσμίας, καθώς έχουμε εισέλθει στην εποχή των αρνητικών επιτοκίων στην Ευρωζώνη.

Γιατί συμφέρουν

Τα προϊόντα αυτά είναι συμφέροντα σε αυτή στη συγκυρία για τους ακόλουθους λόγους:

- Το ρίσκο είναι το ίδιο σε σχέση με τις προθεσμιακές καταθέσεις, καθώς δεν τίθεται θέμα απώλειας του αρχικού κεφαλαίου

- Προσφέρουν μία ελάχιστη εγγυημένη απόδοση που μπορεί να φτάσει έως και το 0,20%, όσο δηλαδή περίπου προσφέρουν και οι προθεσμιακές καταθέσεις

- Δίνουν τη δυνατότητα, εφόσον οι συνδεδεμένοι δείκτες κινηθούν με βάση τους όρους κάθε προγράμματος, επίτευξης υψηλών αποδόσεων, που μπορεί να φτάσουν ως το 10%

Σημειώνεται πάντως πως όσο περνά ο καιρός, οι όροι διάθεσης των προϊόντων αυτών θα δυσχεραίνουν.

Για παράδειγμα θα μειώνεται η ελάχιστη εγγυημένη απόδοση ή θα μηδενίζεται, όπως συνέβη με ένα από τα νέα προγράμματα της Εθνικής Τράπεζας, ενώ θα δυσκολεύουν οι όροι επίτευξης της μέγιστης δυνατής απόδοσης.

Τα νέα προγράμματα

Τις επόμενες ημέρες Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα θα διαθέτουν νέα προγράμματα εγγυημένου κεφαλαίου, ενώ νέες εκδόσεις αναμένονται και από την Alpha Bank.

Συγκεκριμένα:

* Η Τράπεζα Πειραιώς προσφέρει τη νέα έκδοση «EUR/USD ΑΝΟΔΟΥ της σειράς προϊόντων «Δομημένες Καταθέσεις».

Το προϊόν έχει εγγυημένη ελάχιστη απόδοση στο τρίμηνο 0,05% και προοπτική για έξτρα 1,50%, εάν επαληθευτεί η συνθήκη αναφορικά με την ισοτιμία ευρώ - δολαρίου.

Το προϊόν είναι εγγυημένου κεφαλαίου στη λήξη, ενώ το ελάχιστο ποσό επένδυσης είναι οι 10.000 ευρώ.

Η απόδοση διαμορφώνεται ως εξής:

- Ελάχιστη ετησιοποιημένη απόδοση 0,05% που καταβάλλεται σε κάθε περίπτωση

- Έξτρα απόδοση 1,50% που καταβάλλεται εάν η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου ενισχυθεί κατά τουλάχιστον 0,019 σε σχέση με την αρχική παρατήρηση κατά τη διάρκεια του τριμήνου

Το προϊόν θα διατίθεται από τα καταστήματα της τράπεζας έως την Παρασκευή 22/11.

* Η Εθνική Τράπεζα προσφέρει τα ακόλουθα προγράμματα έως τη Δευτέρα 25/11:

- Την έκδοση «Double Range+» της σειράς προϊόντων ΚΕΦΑΛΑΙΟ PLUS, με προστασία 100% στο αρχικό κεφάλαιο, αλλά χωρίς ελάχιστη εγγυημένη απόδοση 0,10%.

Η διάρκειά του είναι 3 μήνες και το ελάχιστο ποσό της κατάθεσης είναι οι 10.000 ευρώ.

Η απόδοση διαμορφώνεται σε 1% εάν η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου παραμείνει καθ' όλη τη διάρκεια του διμήνου εντός ενός εύρους τιμών από -2% έως +2% σε σχέση με την αρχική παρατήρηση κατά τη διάρκεια του τριμήνου.

Σε διαφορετική περίπτωση ο καταθέτης παίρνει πίσω τα χρήματά του.

- Την έκδοση ΚΕΦΑΛΑΙΟ PLUS «FTSE/ATHEX EXCEL+», διάρκειας 12 μηνών με ελάχιστο ποσό επένδυσης τις 30.000 ευρώ.

Η τελική απόδοση για τον επενδυτή εξαρτάται από την πορεία του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ATHEX Large Cap του ΧΑ.

Αυτή διαμορφώνεται ως εξής:

- Αν κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια του χρόνου στο κλείσιμο της ημέρας ο δείκτης εμφανίσει αύξηση πάνω από 10% σε σχέση με την αρχική τιμή, τότε η απόδοση διαμορφώνεται στο 1%.

- Αν ο δείκτης δεν καταγράψει σε κανένα κλείσιμο άνοδο μεγαλύτερη του 10% σε σχέση με την αρχική τιμή και στη λήξη η τιμή του είναι μειωμένη σε σχέση με την αρχική, τότε η απόδοση διαμορφώνεται στο 0,15%

- Αν ο δείκτης δεν καταγράψει σε κανένα κλείσιμο άνοδο μεγαλύτερη του 10% σε σχέση με την αρχική τιμή και στη λήξη η τιμή του είναι αυξημένη σε σχέση με την αρχική, τότε θα λάβει απόδοση ίση με την άνοδο του δείκτη

Άρα στο καλύτερο σενάριο η απόδοση διαμορφώνεται στο 10% και στο χειρότερο στο 0,15%.