A- A+
Νέα μείωση του ELA κατά 2,2 δισ. ευρώ - Θετική η εικόνα των καταθέσεων τον Ιανουάριο
Σε νέα μείωση του ορίου χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό ELA, προχώρησε η ΕΚΤ, κατόπιν αιτήματος της Τράπεζας της Ελλάδος.

Συγκεκριμένα, από τις 7 Φεβρουαρίου και για τις επόμενες δύο εβδομάδες, το πλαφόν δανεισμού από το έκτακτο εργαλείο του ELA μειώνεται κατά 2,2 δισ. ευρώ στα 19,8 δισ. ευρώ.

Η μείωση αυτή αντανακλά τη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο, η οποία σχετίζεται τόσο με την πορεία των καταθέσεων, όσο και με άλλους παράγοντες.

Ο λόγος γίνεται για τη συνεχιζόμενη μείωση του υπολοίπου των δανείων, τη συρρίκνωση των ελληνικών ομίλων μέσω της πώλησης δραστηριοτήτων, αλλά και τις πρώτες εκδόσεις ομολόγων από τις ελληνικές τράπεζες.

Το μέτωπο των καταθέσεων

Σύμφωνα με πληροφορίες, τον Ιανουάριο η εικόνα στις καταθέσεις ήταν ενθαρρυντική. Κι αυτό διότι οι εκροές που σημειώθηκαν ήταν κατά πολύ μικρότερες σε σχέση με πέρυσι.

Ο λόγος είναι ότι εφέτος το κλίμα ήταν πολύ καλύτερο, σε σχέση με την αβεβαιότητα που υπήρχε στις αρχές του 2017 ως προς το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Τον Ιανουάριο της περυσινής χρονιάς οι εκροές καταθέσεων από εγχώριες επιχειρήσεις και νοικοκυριά είχαν ξεπεράσει τα 1,6 δισ. ευρώ.

Εφέτος, αν και σημειώθηκαν απώλειες, λόγω εποχικότητας, αυτές είναι πιθανό να διαμορφώθηκαν ακόμη και στο μισό σε σύγκριση με το 2017.

Τι γίνεται με επιτόκια

Πάντως, οι τράπεζες τηρούν ακόμη στάση αναμονής για να δουν πως θα κινηθούν τα υπόλοιπα, πριν προχωρήσουν σε νέες μειώσεις στα επιτόκια.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν προγραμματίζουν άλλες περικοπές στις αποδόσεις των προθεσμιακών λογαριασμών τουλάχιστον μέχρι τα τέλη αυτού του μήνα, ενδεχομένως και μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Ωστόσο μετά, είναι πιθανό να εφαρμοστούν μειώσεις που μπορεί να φτάσουν ακόμη και τις 10 μονάδες βάσης.

Οι καταθέτες έχουν λοιπόν την ευκαιρία να εξασφαλίσουν ένα σταθερό επιτόκιο για τους επόμενους έως και 12 μήνες, δεσμεύοντας τα χρήματα που έχουν στο σύστημα σε μία προθεσμιακή κατάθεση.