A- A+
Νέα κρούσματα e-ληστειών μέσω web banking - Πώς να προστατευθείτε
Περιπτώσεις αλίευσης και υποκλοπής κωδικών από χρήστες υπηρεσιών e-banking εντόπισε η υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η οποία εφιστά την προσοχή των συναλλασσόμενων στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι δράστες χρησιμοποιούν λογισμικό που εγκαθίσταται στους υπολογιστές των χρηστών διαδικτυακών υπηρεσιών internet banking και τους «παγιδεύει».

Το λογισμικό υφαρπάζει τους κωδικούς ασφαλείας και η συναλλαγή (π.χ. για μεταφορά χρημάτων ή πληρωμή πιστωτικής κάρτας) ολοκληρώνεται από τρίτα πρόσωπα, τα οποία μεταφέρουν σε δικούς τους λογαριασμούς χρηματικά ποσά, χωρίς την έγκριση του δικαιούχου.

Συμβουλές προστασίας

Στο πλαίσιο αυτό η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συμβουλεύει τους πολίτες:

  • Να μην συνεχίζουν τη διαδικασία εισαγωγής στην υπηρεσία internet banking, εφόσον παρατηρήσουν διαφορετική λειτουργικότητα από τη συνηθισμένη και να επικοινωνούν με την τράπεζα ή/και με την υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στο τηλέφωνο 11012 ή στο 210-6476464.
  • Να έχουν ενημερωμένο λογισμικό για προστασία από ιούς και malware.
  • Σε περίπτωση που διαπιστώσουν ότι ο υπολογιστής τους έχει μολυνθεί από το κακόβουλο λογισμικό να εκτελέσουν ένα ενημερωμένο πρόγραμμα προστασίας, προκειμένου να το απομακρύνουν.
  • Να αλλάξουν τον κωδικό πρόσβασης μετά τον καθαρισμό του υπολογιστή από το κακόβουλο λογισμικό.