A- A+
Νέα υπηρεσία διεθνών εμβασμάτων από την Τρ. Πειραιώς
Μία νέα διατραπεζική υπηρεσία διεθνών πληρωμών προσφέρει στους πελάτες της η Τράπεζα Πειραιώς, μετά την ένταξή της στο σύστημα Global Payments Innovation (gpi) της SWIFT.

Το Global Payments Innovation αποτελεί μια καινοτόμα υπηρεσία της SWIFT που εμπλουτίζει τις πληρωμές των τραπεζικών ιδρυμάτων που συμμετέχουν, με επιπλέον δυνατότητες πληροφόρησης, διαφάνειας και διασφάλισης της ημερομηνίας εκτέλεσης.

Τι προσφέρει η υπηρεσία

Η Τράπεζα Πειραιώς ενσωμάτωσε την καινοτομία gpi στις υποδομές της και όλες οι πληρωμές που πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ανεξάρτητα από το κανάλι εκτέλεσής τους (κατάστημα, winbank), χαρακτηρίζονται ως gpi πληρωμές.

Με τον τρόπο αυτό αποκτούν ένα μοναδικό κωδικό συναλλαγής που τις ακολουθεί σε όλα τα στάδια επεξεργασίας τους μέχρι και την πίστωση στο λογαριασμό του δικαιούχου.

Έτσι, αποκλειστικά μέσω του winbank web banking και του νέου εργαλείου SWIFT gpi, μπορούν όλοι οι πελάτες, καταχωρώντας το μοναδικό κωδικό συναλλαγής, να εντοπίσουν ανά πάσα στιγμή την πληρωμή τους, αποκτώντας πλήρη εικόνα:

  • Για την κατάστασή της
  • Το στάδιο επεξεργασίας της
  • Για το πότε και με ποιο ποσό πιστώθηκε τελικά ο λογαριασμός του δικαιούχου

Η χρήση του SWIFT gpi μπορεί να γίνει μέσω του winbank web banking, είτε από τον εντολέα που έχει εκκινήσει την πληρωμή, είτε από το δικαιούχο που αναμένει να παραλάβει τα χρήματα, αξιοποιώντας το μοναδικό κωδικό πληρωμής και με την προϋπόθεση ότι έχει χαρακτηριστεί gpi.

Για πελάτες που επιθυμούν ταχύτητα στις πληρωμές τους και επιλέγουν να εκτελεστούν με υψηλή προτεραιότητα, το gpi εξασφαλίζει την άμεση και κατά προτεραιότητα επεξεργασία των εντολών πληρωμών από όλες τις συμμετέχουσες τράπεζες.

Ο χαρακτηρισμός gpi

Για να χαρακτηριστεί μια πληρωμή από την Τράπεζα Πειραιώς ως gpi πληρωμή, αρκεί η επόμενη τράπεζα στην οποία αποστέλλεται η πληρωμή (είτε είναι η τράπεζα του δικαιούχου είτε ανταποκρίτρια τράπεζα) να συμμετέχει στο gpi.

Η πληροφόρηση μέσω του SWIFT gpi για όλα τα στάδια επεξεργασίας της πληρωμής, καθώς και για την πίστωση του τελικού δικαιούχου, είναι διαθέσιμη εφόσον οι ενδιάμεσες ανταποκρίτριες τράπεζες και η τράπεζα του δικαιούχου συμμετέχουν στο gpi.

Τα πλεονεκτήματα της υπηρεσίας είναι τα εξής:

  • Άμεσος εντοπισμός της πληρωμής
  • Συνεχής ενημέρωση για την κατάσταση επεξεργασίας της πληρωμής
  • Ταχύτητα στη διόδευση της πληρωμής
  • Επιβεβαίωση της πίστωσης του δικαιούχου
  • Ενίσχυση της συναλλακτικής σας αξιοπιστίας

Ποιες τράπεζες συμμετέχουν

Ενδεικτικά αναφέρονται οι: ABN AMRO, Bank of China, BBVA, Banco Santander, Bank of America Merrill Lynch, Bank of New York, Citibank, Danske Bank, DBS Bank, Deutsche Bank, ICBK Bank, ING Bank, Intesa Sanpaolo, Nordea Bank, Royal Bank of Canada, Standard Chartered Bank, UniCredit, κ.α.

Δείτε την πλήρη λίστα με τις τράπεζες