A- A+
Νέα γενιά αμοιβαίων κεφαλαίων από τις τράπεζες προσαρμοσμένα στη σημερινή εποχή

Νέες λύσεις για την επίτευξη υψηλών αποδόσεων προσφέρουν οι τράπεζες στους πελάτες τους, με μειωμένο ή μηδενικό κίνδυνο απώλειας του αρχικού κεφαλαίου.

Πρόκειται για μία στρατηγική επιλογή των τραπεζών, λόγω της αβεβαιότητας για την πορεία των οικονομιών και επιχειρήσεων στο σημερινό περιβάλλον και της αδυναμίας διατύπωσης εκτιμήσεων για τις αγορές.

Ο νέος τύπος προϊόντων

Στο πλαίσιο αυτό, τα νέα προγράμματα που σχεδίασαν το τελευταίο διάστημα και προσφέρουν στους πελάτες τους έχουν τα εξής χαρακτηριστικά:

- Πρώτον, το αρχικό κεφάλαιο είναι εγγυημένο πλήρως ή σε πολύ μεγάλο βαθμό

- Δεύτερον, οι δυνητικές αποδόσεις ξεπερνούν κατά πολύ τις αντίστοιχες των προθεσμιακών καταθέσεων, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις

- Τρίτον, έχουν πιο μακροπρόθεσμο χαρακτήρα, λειτουργώντας ως μέσο αποταμίευσης

ADVERTISEMENT

Χαρακτηριστικά παραδείγματα

Ακολουθούν μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα των νέου τύπου προϊόντων που λάνσαραν το τελευταίο διάστημα οι τράπεζες:

Eurobank

Προσφέρει το «EUROBANK GF GLOBAL PROTECT 90 ΣΥΝΘΕΤΟ», το οποίο στοχεύει στην επίτευξη κεφαλαιακής υπεραξίας σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα, μέσω της έκθεσης σε ένα διεθνές μικτό χαρτοφυλάκιο.

Επιπλέον, παρέχει εξασφαλισμένη προστασία του 90% της υψηλότερης καθαρής τιμής μεριδίου που καταγράφεται σε οποιαδήποτε ημέρα αποτίμησης του.

Ακόμη δηλαδή κι αν αγοράσετε το αμοιβαίο κεφάλαιο και δεν σημειώσει ποτέ άνοδο στην τιμή του, θα πάρετε πίσω τουλάχιστον 90% της επένδυσής σας.

Παρέχεται η δυνατότητα επανεπένδυσης και πώλησης των μεριδίων του Α/Κ οποτεδήποτε.


ADVERTISEMENT


Εθνική Τράπεζα

Προσφέρει το πρόγραμμα «Επενδυτικό Νέας Γενιάς», που αποτελεί προϊόν εγγυημένου ή μερικής προστασίας κεφαλαίου και η τελική του απόδοση εξαρτάται από την πορεία συγκεκριμένων χρηματοοικονομικών δεικτών.

Ειδικότερα, παρέχει υψηλή προστασία του αρχικού κεφαλαίου σας, με ολική ή μερική εγγύηση που δεν είναι χαμηλότερη του 88%.

Επιπλέον, σε ορισμένες εκδόσεις προσφέρεται ελάχιστη εγγυημένη απόδοση στη λήξη του προϊόντος, η οποία ανέρχεται σε 4 ή 15%.

Η διάρκειά τους κυμαίνεται από 3 έως και 10 χρόνια και πρέπει να εξαντληθεί για την παροχή της εγγύησης και των παραπάνω αποδόσεων.


ADVERTISEMENT


Τράπεζα Πειραιώς

Διαθέτει έως και τις 2 Δεκεμβρίου το  νέο Αμοιβαίο Κεφάλαιο «Πειραιώς Α/Κ Στρατηγικής Τακτικού Εισοδήματος 2027 Ομολογιακό Εσωτερικού», το οποίο προβλέπει τη διανομή μερίσματος στους μεριδιούχους.

Επενδύει κυρίως σε ομολογιακές εκδόσεις του Ελληνικού Δημοσίου και εταιριών με έδρα, δραστηριοποίηση ή έκθεση στην Ελλάδα και επιδιώκει να εκμεταλλευτεί τις σημερινές υψηλές αποδόσεις.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του είναι τα εξής:

  • Προκαθορισμένη διάρκεια ζωής στην 5ετία
  • Επενδυτική στρατηγική αγοράς και διακράτησης των ομολόγων του χαρτοφυλακίου έως την λήξη τους
  • Τακτική διανομή μερίσματος στους μεριδιούχους σε μετρητά

Με βάση αυτή την στρατηγική, το Αμοιβαίο Κεφάλαιο προσφέρει τη δυνατότητα στους υποψήφιους επενδυτές να επενδύσουν σε ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο ελληνικών ομολογιακών τίτλων προσδοκώντας εισόδημα και κεφαλαιακά κέρδη και αναλαμβάνοντας τον ανάλογο επενδυτικό κίνδυνο.