A- A+
Νέα επιδότηση έκπληξη για την εστίαση - Θα καλύπτει μέρος του χαμένου τζίρου

Ένα νέο μέτρο ενίσχυσης των επιχειρήσεων εστίασης, που θα εκλπλήξει ευχάριστα σύμφωνα με την κυβέρνηση την αγορά, ετοιμάζουν στο υπουργείο Ανάπτυξης

Στόχος είναι να δοθεί, υπό μορφή επιχορήγησης κεφάλαιο κίνησης, ενίσχυση με βάση το τζίρο που είχε κάθε επιχείρηση σε κάποιον μήνα πέρυσι.

Ακόμη δεν έχει αποφασιστεί ποιος θα είναι αυτός. Πάντως σε κάθε περίπτωση θα είναι μία περίοδος που η εστίαση ήταν σε κανονική λειτουργία.

Πρόκειται για απαραίτητη ενίσχυση προκειμένου να επαναλειτουργήσει ο τομέας της εστίασης μετά από πολλούς μήνες σε lockdown.

Πώ θα υπολογίζεται

Όπως προαναφέρθηκε, η επιδότηση θα καλύπτει ένα μέρος του χαμένου τζίρου ενός μήνα του 2020, όταν η αγορά ήταν ανοιχτή.

Πληροφορίες αναφέρουν πως θα δίνεται στις επιχειρήσεις και στους επαγγελματίες έως και το 25% του κύκλου εργασιών του μήνα που θα επιλεγεί.

Για παράδειγμα, αν μία επιχείρηση είχε τζίρο το εξεταζόμενο διάστημα 7.000 ευρώ, θα λάβει υπό τη μορφή δώρου από το κράτος έως 1.750 ευρώ.

Εκτός δράσης όσοι φοροδιαφεύγουν

Σε κάθε περίπτωση, όσο πιο μεγάλος ήταν ο τζίρος, τόσο θα αυξάνεται και η επιδότηση.

Με τον τρόπο αυτό για μία ακόμη φορά η κυβέρνηση τιμωρεί όσους δεν έκοβαν αποδείξεις στο επίμαχο διάστημα, δηλαδή φοροδιέφευγαν.

Έτσι, για το «μαύρο» κομμάτι των πωλήσεών τους δεν θα πάρουν τίποτα, καθώς δεν έχει δηλωθεί στην εφορία, πέραν του ότι κανείς δεν μπορεί να ξέρει το ύψος του.

ADVERTISEMENT

Άλλα μέτρα στήριξης

Εξάλλου σε συζήτηση που είχαν εκπρόσωποι του κλάδου της εστίασης με τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη, αναφέρθηκαν και άλλα μέτρα στήριξης που θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα εξής:

• Ετοιμάζεται νομοθετική ρύθμιση για την παράταση των μισθώσεων των επαγγελματικών ακινήτων που είναι κλειστές με κρατική εντολή

• Οι εμβολιασμοί των εργαζομένων στον Κλάδο είναι στις άμεσες προτεραιότητες της Κυβέρνησης

• Στηρίζεται η ανάγκη εφαρμογής της Π.Ν.Π της 20.3.2021 για την απαλλαγή των επιχειρήσεων από τέλη και φόρους προς τους ΟΤΑ για το διάστημα που ήταν – είναι κλειστές με κρατική εντολή ακόμη και με Νομοθετική Παρέμβαση

• Θα ενεργοποιηθεί πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για την επιδότηση αγοράς αποστειρωτών αέρα προκειμένου να μπορέσουν να λειτουργήσει η εστίαση με ασφάλεια.