A- A+
Νέα e-απάτη - Πλατφόρμες προσφέρουν υψηλές αποδόσεις και τα χρήματα γίνονται καπνός!

Μία νέα καλοστημένη ηλεκτρονική απάτη απασχολεί το τελευταίο διάστημα τις εγχώριες εποπτικές αρχές, καθώς όσοι την πατήσουν χάνουν όλα τα χρήματά τους!

Ο λόγος γίνεται για επενδυτικές πλατφόρμες που δίνουν τη δυνατότητα online επενδύσεων σε διάφορα χρηματοοοικονομικά μέσα, όπως μετοχές, εμπορεύματα, ομόλογα και άλλα πιο εξωτικά προϊόντα.

Το τυράκι είναι η σίγουρη υψηλή απόδοση που διαφημίζουν ότι προσφέρουν, σε μία εποχή όπου αρκετός κόσμος αναζητά εναλλακτικές, μιας και τα τραπεζικά επιτόκια είναι πλέον λίγο πάνω από το 0%.

Πώς γίνεται το κόλπο

Αφούν πείσουν τον ...φιλόδοξο επενδυτή να τοποθετήσει στο λογαριασμό της πλατφόρμας χρήματα για να επενδυθούν, δημιουργείται ένα χαρτοφυλάκιο.

Τις πρώτες ημέρες και εβδομάδες καταγράφονται υψηλές υπεραξίες, γεγονός που λειτουργεί προς δύο κατευθύνσεις:

- Τα υποψήφια θύματα γλυκαίνονται και αυξάνουν τις τοποθετήσεις τους

- Συστήνουν την υπηρεσία σε συγγενείς, φίλους και γνωστούς για να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία

Η δυσάρεστη έκπληξη

Ωστόσο, εάν κάποιος θελήσει να κλείσει τη θέση του, ρευστοποιώντας το χαρτοφυλάκιό του, αρχίζουν τα προβλήματα και οι δυσάρεστες εκπλήξεις.

Με διάφορα προσχήματα μετά το κλείσιμο όλων των θέσεων με πώληση του χαρτοφυλακίου, η κατάθεση στον λογαριασμό του επενδυτή καθυστερεί υπερβολικά.

Στο τέλος ο λογαριασμός του στην πλατφόρμα απενεργοποιείται με αποτέλεσμα οι επενδυτής να χάνει τα πάντα και να μην μπορεί να βρει καν το δίκιο του.

Ποιες είναι οι σίγουρες κομπίνες

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει εκδώσει προειδοποιήσεις για τις εξής διαδικτυακές εταιρείες - πλατφόρμες και στις συγκεκριμένες ημερομηνίες:

  •     NORTHFINTECHFX Trading Services (www.northfintechfx.co)(30-12-2020)
  •     INVEST-MOMENT (https://invest-moment.com) (8-12-20)
  •     VITAFX (https://vitafx.com)(3 -12-2020)
  •     STOCKLUX («https:www.stocklux.co») (15-10-2020)
  •     TRADIXA («https://www.tradi-xa.com») (5-8-2020)
  •     BTSAVE («https://www.btsave.io») (3-8-2020)
  •     MAXITRADE («https://maxitrade.com») (30-3-2020)
  •     Stoxmarket.com (7 Φεβρουαρίου 2018)
  •     «G8Markets» και Spot4Trade (22-1-2018)
  •     F1PRO MARKET» και CAC400(11-1-2018

Σε γενικές γραμμές η Επιτροπή σημειώνει ότι θα πρέπει να αποφεύγονται χωρίς άδεια από την ίδια ή την αντίστοιχη εποπτική αρχή άλλου κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημειώνει πως η παροχή επενδυτικών υπηρεσιών χωρίς άδεια συνιστά αδίκημα, το οποίο επισύρει σοβαρές ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.

Οι συμβουλές για να ελέγξετε την πλατφόρμα

Σύμφωνα με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς οι επενδυτές προτού επιλέξουν μία επενδυτική πλατφόρμα, θα πρέπει:

- Να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν βλέπετε διαφημίσεις στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που υπόσχονται υψηλές αποδόσεις.

- Να είναι πάντοτε προσεκτικοί, εάν επικοινωνούν μαζί σας μέσω τηλεφωνικού αριθμού είτε άγνωστου είτε ακόμη και με πρόθεμα άλλης χώρας, και επιμένουν να πραγματοποιήσετε την προτεινόμενη επένδυση άμεσα. Για παράδειγμα, τον τελευταίο καιρό έχει διαπιστωθεί μία αύξηση τέτοιων τηλεφωνημάτων με πρόθεμα (+ 44..).

- Να μην προβαίνουν άμεσα σε επένδυση, πριν διενεργήσουν πρώτα έλεγχο των στοιχείων της εκάστοτε εταιρείας.

- Να ρωτούν πάντα όποιον τους καλεί, ή να αναζητούν στην ιστοσελίδα που τους έχουν παραπέμψει για επενδύσεις ή συναλλαγές, τα ακόλουθα στοιχεία:

Ποια είναι η εταιρεία που τους καλεί ή διαφημίζεται; Ποια εταιρία διαχειρίζεται την πλατφόρμα που τους συστήνουν; Πού βρίσκεται η έδρα της εταιρείας; Η εταιρεία είναι αδειοδοτημένη;

Εάν τους απαντούν ότι είναι αδειοδοτημένη ή αναγράφεται στην διαφήμιση ή στην ιστοσελίδα της ότι είναι αδειοδοτημένη, να διαβάζουν προσεκτικά ποια εποπτική αρχή έχει χορηγήσει την άδεια.

- Πριν προβούν σε οποιαδήποτε χορήγηση στοιχείων σας ή απόφαση για επένδυση, πάντα να κάνουν τη δική σας έρευνα σχετικά με το προϊόν και την εταιρεία μέσω της οποίας σκέφτονται να επενδύσουν, και να βεβαιωθούν ότι έχουν λάβει τις παραπάνω βασικές πληροφορίες και ότι η εταιρία είναι αδειοδοτημένη από υπαρκτή αρμόδια εποπτική αρχή.

- Πριν προβούν σε οποιαδήποτε χορήγηση στοιχείων σας ή απόφαση για επένδυση, να ελέγχουν εάν η εταιρεία διαθέτει άδεια από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ή την Τράπεζα της Ελλάδος ή ευρωπαϊκό διαβατήριο.

- Να ανατρέχουν στη Λίστα Προειδοποιήσεων της Ε.Κ. για να ενημερωθούν για τυχόν διαδικτυακές απάτες.

- Να επισκεφθούν τις ιστοσελίδες της αλλοδαπής εποπτικής αρχής (προερχόμενης είτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση είτε από τρίτη χώρα) από την οποία σας είπαν ότι έχει αδειοδοτηθεί η εταιρία προκειμένου

α) να επιβεβαιώσουν ότι είναι αδειοδοτημένη, και

β) να ενημερωθούν αναφορικά με τις προειδοποιήσεις διαδικτυακής απάτης που έχουν αναρτηθεί.

- Μην προκαταβάλλουν κανένα χρηματικό ποσό πριν βεβαιωθούν πως έχουν προβεί στις ανωτέρω ενέργειες και ελέγχους.

Τέλος επισημαίνεται ότι καμία πρόταση εμπορικής προώθησης δεν πρέπει να σας κάνει να ξεχάσετε ότι ποτέ δεν υπάρχει υψηλό κέρδος χωρίς υψηλό κίνδυνο, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μέρους ή του συνόλου του επενδυόμενου κεφαλαίου.