A- A+
Νέα δράση επιδότησης τόκων για τρεις μήνες σε ενήμερες επιχειρήσεις - Από 1/3 οι αιτήσεις

Την ενεργοποίηση ενός νέου κύκλου επιδότησης τόκων ενήμερων επιχειρηματικών δανείων αποφάσισε το υπουργείο Ανάπτυξης, για οφειλές έως και 1,8 εκατ. ευρώ.

Ο λόγος γίνεται για τον «Β΄ Κύκλο Επιδότησης Τόκων Υφιστάμενων Δανείων Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων», με δικαιούχες όσες έχουν ετήσιο τζίρο μέχρι 50 εκατ. ευρώ και απασχολούμενο προσωπικό μέχρι 250 άτομα.

Η επιδότηση αφορά τους τόκους των τριών πρώτων μηνών του 2021 και συνολικά θα διατεθούν 200 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των επιχειρήσεων.

Σημείωνεται ότι η δράση αυτή είναι ανεξάρτητη του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ που θα επιδοτεί για 8 μήνες τις δόσεις πληττόμενων επιχειρήσεων και επαγγελματιών. Λεπτομέρειες εδώ

Οι δικαιούχοι

Για ένταξη ενός δανείου στο πρόγραμμα, θα πρέπει να πληρούνται τα ακόλουθα κριτήρια:

- Να ήταν ενήμερο την 30.09.2020. Δηλαδή να μην υπερβαίνουν τις 90 ημέρες καθυστέρησης με σημείο αναφοράς την 30.09.2020.

- Επιλέξιμα καθίστανται και τα δάνεια, τα οποία δεν ήταν ενήμερα την 30.9.2020, αλλά κατέστησαν ενήμερα πριν την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης. Δηλαδή εξοφλήθη η ληξιπρόθεσμη οφειλή.

- Οι σχετικές δανειακές / πιστωτικές συμβάσεις πρέπει να έχουν συναφθεί πριν από την 01.01.2021

- Οι επιχειρήσεις θα πρέπειν να παρουσιάζουν μείωση του κύκλου εργασιών τους το έτος 2020 σε ποσοστό 20% τουλάχιστον σε σχέση με τον κύκλο εργασιών του 2019.

Η ανωτέρω προϋπόθεση δεν ισχύει για τις επιχειρήσεις που έχουν ιδρυθεί εντός του 2020.

Ποια δάνεια αφορά

Η επιδότηση αφορά τόκους δανείων καθώς και την αναλογούσα εισφορά του ν. 128/1975 τακτής λήξης:

  • Τοκοχρεολυτικών δανείων
  • Ομολογιακών δανείων
  • Κοινοπρακτικών δανείων
  • Συμβάσεων πίστωσης (ανοικτών αλληλόχρεων λογαριασμών)
  • Τιτλοποιημένων δανείων και πιστώσεων
  • Δανείων και πιστώσεων που έχουν μεταβιβαστεί λόγω πώλησης
  • Δανείων τη διαχείριση των οποίων έχει αναλάβει ειδικός εκκαθαριστής

Σημειώνεται ότι δεν είναι επιλέξιμα δάνεια που έχουν χορηγηθεί με τη συμμετοχή του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΙΙ και του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων Covid – 19 της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Οι αιτήσεις

Ημερομηνία έναρξης ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων στο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων (www.ependyseis.gr/mis) ορίζεται η 01.03.2021 και ώρα 12:00 και λήξης η 07.05.2021 και ώρα 15:00

Προκειμένου να υπάρχει ομαλή ροή υποβολής των αιτήσεων, η έναρξη δυνατότητας υποβολής δίνεται σταδιακά με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ του δυνητικού λήπτη, ένα ψηφίο ανά ημέρα.

Από την 11η ημέρα και μέχρι και την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής δύνανται να υποβάλλουν αίτηση το σύνολο των ληπτών ανεξαρτήτως ΑΦΜ.