A- A+
Νέα δάνεια για επιχειρήσεις με προνομιακούς όρους μέσω ΕΤΕπ - Οι όροι χορήγησης
Χαμηλότοκα δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου και με τη στήριξη της Ευρωαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, θα χορηγήσουν οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι σε επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, η ΕΤΕπ θα συνεργαστεί με τις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες, στις οποίες θα χορηγήσει δάνεια συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση νέων επιχειρηματικών επενδύσεων.

Έμφαση θα δοθεί σε επενδύσεις που στηρίζουν ενεργά την απασχόληση των νέων και την επαγγελματική ενδυνάμωση των γυναικών.

Οι κλάδοι που θα επωφεληθούν είναι οι εξής: εμπόριο, μεταποίηση, παροχή υπηρεσιών, γεωργία, τουρισμός και λοιποί κλάδοι επιλέξιμοι από την Ε.Τ.Επ.

Οι όροι δανεισμού

Το νέο πρόγραμμα συμφωνήθηκε με τις εξής ελληνικές τράπεζες: Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και Τράπεζα Πειραιώς.

Λόγω της εγγύησης του δημοσίου το επιτόκιο είναι προνομιακό και διαμορφώνεται βάση του Euribor πλέον του περιθωρίου κέρδους της τράπεζας.

Ωστόσο μπορεί να πέσει ακόμη περισσότερο με τους εξής τρόπους:

  • Αν κατά τους τελευταίους 6 μήνες η επιχείρηση έχει προσλάβει και εξακολουθεί να απασχολεί ή προτίθεται να προσλάβει εντός 6 μηνών τουλάχιστον 1 νέο εργαζόμενο (για ΜΜΕ) ή τουλάχιστον 5 εργαζομένους (για Midcap)
  • Αν παρέχει η επιχείρηση τη δυνατότητα εκπαίδευσης ή πρακτικής άσκησης σε νέους
  • Αν έχει συνάψει η επιχείρηση σύμβαση συνεργασίας με κάποιο τεχνολογικό ή επιστημονικό ίδρυμα με σκοπό την απασχόληση νέων (π.χ. δυνατότητα πρακτικής άσκησης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες)

Ο σκοπός της χρηματοδότησης

Με τα συγκεκριμένα δάνεια, μπορείτε να καλύψετε τις ακόλουθες ανάγκες:

- Χρηματοδότηση κεφαλαίου κινήσεως, για την ανάπτυξη και επέκταση της επιχειρηματικής δραστηριότητας

- Χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων, για την απόκτηση ή/και δημιουργία πάγιων περιουσιακών στοιχείων και για την επένδυση σε άυλα στοιχεία, όπως:

  • δαπάνες συνδεδεμένες με έρευνα και ανάπτυξη
  • δημιουργία/ανάληψη δικτύων διανομής ακόμη και σε άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε
  • απόκτηση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας

Η διάρκεια του δανείου διαμορφώνεται ως εξής:

Μεσομακροπρόθεσμο Επενδυτικό Δάνειο: 4 έως 12 έτη

Κεφάλαιο Κίνησης: 2 έως 8 έτη

Τα δάνεια εξυπηρετούνται με τριμηνιαίες ή εξαμηνιαίες ή ετήσιες τοκοχρεωλυτικές ή χρεολυτικές δόσεις.