A- A+
myΘερμανση: Άνοιξαν οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης - Η διαδικασία βήμα-βήμα

Άνοιξε η πλατφόρμα των αιτήσεων για το εφετινό επίδομα θέρμανσης, στην οποία μπορούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον δικαιούχοι ιδιοκτήτες/ ενοικιστές μονοκατοικιών ή μεμονωμένων διαμερισμάτων.

Από την υπηρεσία αυτή μπορείτε να επιλέξετε αν θα υποβάλετε εκδήλωση ενδιαφέροντος στο Μητρώο Δικαιούχων του Επιδόματος Θέρμανσης, ή αν θα δηλώσετε τα χιλιοστά των δαπανών θέρμανσης ανάμεσα στους ενοίκους μιας πολυκατοικίας.

Για τα λοιπά καύσιμα (φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα, βιομάζα- πέλετ), εκτός του πετρελαίου θέρμανσης, μπορείτε να υποβάλετε στοιχεία των παραστατικών αγοράς.



Οι προθεσμίες

Η καταληκτική ημεροιμηνία για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος είναι η 11η Ιανουαρίου 2021.

Η υποβολή στοιχείων παραστατικών θα γίνεται έως 11/1/2021 μόνο για αγορές λοιπών καυσίμων θέρμανσης εκτός του πετρελαίου, που τιμολογήθηκαν από 1/10/2020 μέχρι 31/12/2020.

Για αγορές πετρελαίου τα τιμολόγια θα πρέπει να έχουν ημερομηνία από 5 Οκτωβρίου 2020 που άρχισε η διάθεσή του για την εφετινή χρονιά.

Διευκρινίζεται ότι οι καταναλωτές πετρελαίου θέρμανσης δεν απαιτείται να υποβάλουν παραστατικά αγοράς, διότι η διασταύρωση αυτών γίνεται αυτόματα.



Εκδήλωση ενδιαφέροντος βήμα - βήμα

Αρχικά θα πρέπει να μεταβείτε στη νέα πλατφόρμα myΘερμανση και κάντε είσοδο με τα στοιχεία Taxis.

Στη συνέχεια:

1. Επιλέγω αν διαμένω σε μονοκατοικία ή πολυκατοικία
2. Επιλέγω αν είμαι ιδιοκτήτης ή ένοικος οπότε συμπληρώνω τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη
3. Επιλέγω είδος καυσίμου
4. Συμπληρώνω τον Αριθμό παροχής ρεύματος
5. Επιλέγω οικισμό
6. Συμπληρώνω τα τμ της κατοικίας
7. Συμπληρώνω  τον IBAN στο myTAXISnet

Τα ποσά της ενίσχυσης

Το επίδομα εφέτος μπορεί να φτάσει έως τα 650 ευρώ έναντι 400 ευρώ πέρυσι ενώ το ελάχιστο ύψος του παρέμεινε  αμετάβλητο στα 80 ευρώ.

Με βάση τα στοιχεία της ΕΜΥ, το επίδομα θα είναι διαφορετικό σε κάθε πόλη, χωριό και οικισμό, ενώ θα καλύπτει και άλλες μορφές θέρμανσης πέραν του πετρελαίου, όπως φυσικό αέριο, πελεξ κτλ..

Θα υπάρχουν, δηλαδή, διαφορετικοί συντελεστές με βάση τις βαθμοημέρες, με συντελεστές που θα είναι τελείως διαφορετικοί ακόμα και μέσα στον ίδιο Δήμο.

Για παράδειγμα στην Κάρπαθο, σε οικισμό στη θάλασσα είναι 257 και στο βουνό 1401, ενώ στην Πιερία υπάρχει στον ίδιο Δήμο οικισμός με 1220 βαθμοημέρες και οικισμός με 3873 βαθμοημέρες.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Τα φυσικά πρόσωπα δικαιούνται επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, εφόσον πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:

α. Εισοδηματικά:

Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους που λαμβάνεται υπόψη για την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, ανέρχεται έως:

- 12.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει

- 20.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο με προσαύξηση κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο

- 22.000 ευρώ για μονογονεϊκή οικογένεια με προσαύξηση κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο

β. Ακίνητης Περιουσίας:

Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α., δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 130.000 ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των 250.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Οι εξαιρέσεις

Από το επίδομα θέρμανσης εξαιρούνται οι ακόλουθες κατηγορίες φορολογούμενων:

α) Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ως εξαρτώμενα μέλη του υπόχρεου κατά το άρθρο 11 του ν. 4172/2013.

β) Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνουν στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ότι φιλοξενούνται.

γ) Τα φυσικά πρόσωπα που εμπίπτουν στο φόρο πολυτελούς διαβίωσης καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα περισσότερα των δύο (2) ή ποσοστά συνιδιοκτησίας, επί Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτων, τα οποία (ποσοστά) αθροιζόμενα αντιστοιχούν σε περισσότερα των δύο (2) αυτοκίνητα, συμπεριλαμβανομένων των ευρισκόμενων σε εθελούσια ακινησία.

Δεν συνυπολογίζονται Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα ευρισκόμενα σε αναγκαστική ακινησία, η οποία αναφέρεται σε περιπτώσεις καταστροφής ή κλοπής.

δ) Τα φυσικά πρόσωπα για την επαγγελματική τους στέγη.

ε) Τα ιδρύματα, οι οργανισμοί και κάθε είδους νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα ή νομικές οντότητες.

στ) Οι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής, οι οποίοι υποχρεούνται να υποβάλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος στην Ελλάδα, καθώς και ο/η σύζυγος αυτών.