A- A+
Μπλόκο στις καταθέσεις πινακίδων για ανασφάλιστα ΙΧ - Νέα εγκύκλιος
Υποχρεωμένοι να πληρώνουν τα τέλη κυκλοφορίας θα είναι οι ιδιοκτήτες οχημάτων που πιάνονται από την Τροχαία να μην το έχουν ασφαλίσει.

Σύμφωνα με νέα εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, οι Δ.Ο.Υ δεν θα κάνουν δεκτά αιτήματα φορολογουμένων να τεθούν σε αναγκαστική ακινησία τα οχήματά τους, στις περιπτώσεις που η Τροχαία τα εντόπισε ως ανασφάλιστα και προχώρησε στην κατάσχεση των πινακίδων και των αδειών κυκλοφορίας τους.

Η απόφαση αυτή ελήφθη καθώς ένας σημαντικός αριθμός ιδιοκτητών ΙΧ επιχειρούσε να αποφύγει την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας για το διάστημα που το όχημά του ετίθετο εκτός κυκλοφορίας, μετά από κλήση της Τροχαίας.

Τι ορίζει η νομοθεσία

Η υποχρέωση αυτή υφίσταται επειδή η παρακράτηση των στοιχείων του ανασφάλιστου οχήματος από την Τροχαία δεν συνιστά λόγο ανωτέρας βίας για να τεθεί το όχημα σε αναγκαστική ακινησία και να απαλλαγεί από τα τέλη.

Κι αυτό διότι τα στοιχεία κυκλοφορίας δύναται να επιστρέφονται στον κάτοχο ανά πάσα στιγμή, με την καταβολή του προβλεπόμενου προστίμου.

Μ τον τρόπο αυτό εξαιρούνται τα οχήματα της παραπάνω περίπτωσης, από τις διατάξεις του νόμου που ορίζει ότι παρέχεται έκπτωση επί των τελών κυκλοφορίας σε περίπτωση αναγκαστικής ακινησίας οχήματος λόγω είτε κλοπής είτε υπεξαίρεσης αυτού είτε ανωτέρας βίας.

Ωστόσο, δεν συνιστά λόγο ανωτέρας βίας για τη θέση οχήματος σε αναγκαστική ακινησία η από δημόσια αρχή αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας οχήματος, όταν αυτά μπορούν υπό προϋποθέσεις, όπως η άμεση καταβολή διοικητικού προστίμου ή η ολοκλήρωση του τεχνικού ελέγχου του οχήματος να επιστραφούν.

Η κατάσχεση των στοιχείων κυκλοφορίας οχήματος από δημόσια αρχή για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα εξακολουθεί να συνιστά λόγο αναγκαστικής ακινησίας μόνο σε περιπτώσεις που οι σχετικές διατάξεις προβλέπουν ως υποχρεωτική την παρακράτηση των στοιχείων από την δημόσια αρχή για το διάστημα αυτό.

Κατά συνέπεια, δεν θα κάνουν πλέον δεκτά, αιτήματα φορολογουμένων περί θέσης του οχήματός τους σε αναγκαστική ακινησία, τα οποία υποβάλλονται με το δικαιολογητικό της παρακράτησης των στοιχείων κυκλοφορίας από την Τροχαία, λόγω κυκλοφορίας του οχήματος ως ανασφάλιστου, ανεξαρτήτως του χρονικού διαστήματος για το οποίο έχουν - καταρχήν - παρακρατηθεί τα στοιχεία αυτά.

Κι αυτό διότι η παρακράτηση αυτή δεν είναι πλέον δεσμευτική και αίρεται άμεσα με την καταβολή του σχετικού προστίμου.