A- A+
Μπαίνει πλαφόν 3% στις αυξήσεις των επαγγελματικών ενοικίων για όλο το 2022

Την απαγόρευση της αύξησης των μισθωμάτων στα επαγγελματικά ακίνητα πέραν του 3% για το 2022 νομοθετεί η κυβέρνηση για την προστασία των επιχειρήσεων.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνης Γεωργιάδης ανακοίνωσε στη Βουλή προς πρόκειται για ένα μέτρο προστασίας των επιχειρήσεων από υπέρογκες αυξήσεις στα ενοίκια σε μία περίοδο εκτάκτων συνθηκών όπως η τρέχουσα.

Τι θα ισχύσει

Ειδικότερα, θα θεσπιστεί ειδική διάταξη που θα καθορίζει ανώτατο όριο στο 3% στην αύξηση των ενοικίων των επαγγελματικών μισθώσεων για όλο το 2022 σε σχέση με το μίσθωμα του 2021.

Δηλαδή δεν θα επιτρέπεται η σύνδεση του ύψους του ενοικίου με τον πληθωρισμό, όπως ισχύει στις περισσότερες επαγγελματικές μισθώσεις ή η αναπροσαρμογή τους κατά μεγαλύτερο ποσοστό ακόμη κι αν προβλέπεται στο εκάστοτε συμβόλαιο.

Για παράδειγμα, αν σε ένα συμβόλαιο το ενοίκιο ήταν πέρυσι 1.000 ευρώ και προβλέπεται η αύξησή του το 2022 με βάση τον πληθωρισμό, έστω 4%, το μίσθωμα δεν θα αυξάνεται στα 1.040 ευρώ, αλλά στα 1.030 ευρώ.

Εξάλλου, με δεύτερη νομοθετική παρέμβαση, έρχεται ρύθμιση που θα επιτρέπει στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή να δημοσιοποιεί τις επωνυμίες των επιχειρήσεων στις οποίες επιβάλλονται πρόστιμα για λόγους αισχροκέρδειας.

Η ρύθμιση αυτή πάντως, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, θα ελεγχθεί ως προς τη συνταγματικότητά της, εφόσον υπάρξουν προσφυγές στο ΣτΕ από επιχειρήσεις.