A- A+
«Μούφα» η διαρροή για άρση των περιορισμών στο νέο χρήμα - Διάψευση ΤτΕ
Πολιτικό παιχνίδι ήταν τελικώς η διαρροή ότι επίκεται άμεση άρση των περιορισμών στην κίνηση του «φρέσκου» χρήματος, που θα κατατεθεί από εδώ και στο εξής υπό τη μορφή μετρητών στις τράπεζες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όχι μόνο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν είναι έτοιμη για να δώσει το σχετικό «πράσινο φως», αλλά δεν έχει καν υποβληθεί αίτημα από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Ως εκ τούτου, ο διαχωρισμός των καταθέσεων σε παλαιό και νέο χρήμα, ανάλογα με το χρόνο που εισήλθαν στο τραπεζικό σύστημα, αργεί ακόμη.

Πρόκειται για ένα σοβαρό κίνητρο, που αν δοθεί θα βοηθήσει τις τράπεζες να ανακτήσουν μέρος της χαμένης ρευστότητας, από τα χρήματα που βρίσκονται σήμερα σε θυρίδες και άλλες προσωπικές κρυψώνες.

Ο παράγοντας ασφάλεια είναι πολύ σημαντικός για τα μετρητά που φυλάσσουν πολίτες και ελεύθεροι επαγγελματίες στα σπίτια.

Οι εκκρεμότητες

Μέχρι σήμερα, οι καταθέσεις μετρητών που αναλήφθηκαν πριν από τις εκλογές είναι ελάχιστες, καθώς εκκρεμεί η ανακεφαλαιοποίηση του συστήματος.

Επιβαρυντικά στο κλίμα εμπιστοσύνης λειτούργησε και η προκήρυξη των εκλογών.

Όταν λοιπόν δοθεί η δυνατότητα στο κοινό ό,τι νέο χρήμα κατατίθεται να μπορεί να το «ξανασηκώσει» ανά πάσα στιγμή χωρίς κανένα περιορισμό, είναι πιθανό να επανέλθει τουλάχιστον ένα μέρος των αποθησαυρισμένων χαρτονομισμάτων στο γκισέ.

Τα εμβάσματα από το εξωτερικό

Οι τράπεζες είναι έτοιμες να υποστηρίξουν την παραπάνω διαδικασία, έχοντας προσαρμόσει τα συστήματά ώστε να διαχωρίζεται το «φρέσκο» χρήμα.

Άλλωστε ήδη έχουν αρθεί τα capital controls για εμβάσματα από το εξωτερικό που εκτελέστηκαν μετά τις 20 Ιουλίου.

Τα κεφάλαια αυτά μπορούν ανά πάσα στιγμή χωρίς κανένα έλεγχο ή περιορισμό να φύγουν εκτός χώρας.

Εξάλλου, κάθε φυσικό πρόσωπο έχει τη δυνατότητα εκτέλεσης εμβάσματος έως 500 ευρώ το μήνα από κάθε τράπεζα.

Η απόφαση της ΕΚΤ

Ο χρόνος που θα ενεργοποιηθούν οι παραπάνω αλλαγές πάντως δεν έχει γίνει ακόμη γνωστός.

Είναι πιθανό η ΕΚΤ να παριμένει το αποτέλεσμα των εκλογών πριν λάβει τις αποφάσεις της. Και φυσικά θα πρέπει προηγουμένως να υποβληθεί αίτημα από τις ελληνικές αρχές.

Ο κίνδυνος που υπάρχει εάν ανοίξει το σύστημα για τις νέες καταθέσεις, είναι τα χρήματα που βρίσκονται σε σεντούκια να ξαναεισέλθουν στο σύστημα και άμεσα να φύγουν εκτός χώρας σε λογαριασμούς του εξωτερικού.