A- A+
Μόνο μέσω τραπέζης αγορές άνω των 500 ευρώ από το 2013 - Τα κίνητρα για τους καταναλωτές
Στα 500 ευρώ από τα 1.500 ευρώ που ισχύει σήμερα, αναμένεται να μειωθεί από την 1η Ιανουαρίου 2013 το όριο πάνω από το οποίο δε θα επιτρέπεται η πραγματοποίηση μίας συναλλαγής με μετρητά.

Αυτό σημαίνει ότι η πληρωμή μίας απλής απόδειξης λιανικής ή ενός τιμολογίου, αξίας άνω των 500 ευρώ, θα μπορεί να γίνεται μόνο με κάρτες, χρεωστικές ή πιστωτικές, με επιταγές ή με αποστολή των χρημάτων με έμβασμα στον τραπεζικό λογαριασμό του προμηθευτή / πωλητή.

Πρόκειται για ένα μέτρο που στόχο έχει την πάταξη της φοροδιαφυγής, καθώς με τους ηλεκτρονικούς τρόπους πληρωμής είναι δυνατός ο έλεγχος των πωλήσεων μίας επιχειρήσης ή ενός ελεύθερου επαγγελματία.

Με τον τρόπο αυτό θα μπορεί να εκτιμηθεί με μεγαλύτερη ευκολία το ποσό του ΦΠΑ που πρέπει να καταβληθεί και το ύψος του φορολογητέου εισοδήματος.

Μπόνους με χρεωστικές κάρτες

Ανεξάρτητα πάντως από τη νέα ρύθμιση, που θα περάσει από τη Βουλή στο πλαίσιο της νέας νομοθεσίας για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, οι καταναλωτές έχουν ήδη κίνητρο να χρησιμοποιήσουν τις κάρτες τους για την πραγματοποίηση των αγορών τους.

Ακόμη και αν δεν έχουν πιστωτική κάρτα, μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη χρεωστική τους κάρτα, η οποία είναι συνδεδεμένη με τον τραπεζικό τους λογαριασμό.

Έτσι, αντί να επισκεπτούν ένα ΑΤΜ για να «σηκώσουν» λεφτά και στη συνέχεια να προχωρήσουν σε μία αγορά με μετρητά, μπορούν να δώσουν εξαρχής την κάρτα τους και να γίνει απευθείας χρέωση στο λογαριασμό τους.

Πώς επιβραβεύουν

Οι τράπεζες με στόχο να δώσουν κίνητρα στους καταναλωτές να χρησιμοποιήσουν τη χρεωστική τους κάρτα αντί μετρητών, έχουν δημιουργήσει προγράμματα επιβράβευσης, δίνοντας τη δυνατότητα στους πελάτες τους να κερδίζουν πραγματικά ευρώ, χωρίς να κάνουν τίποτα παραπάνω από τα συνηθισμένα ψώνια τους.

Αναλυτικότερα, υπάρχουν τέσσερις τύποι επιβράβευσης:

1) Επιστροφή ευρώ για επόμενες αγορές

Όταν γίνεται χρήση της κάρτας, συγκεντρώνονται ευρώ που αντιπροσωπεύουν ένα ποσοστό της αξίας των αγορών.

Τα ευρώ αυτά στη συνέχεια ο κάτοχος της κάρτας μπορεί να τα χρησιμοποιήσει για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών εντός ενός συγκεκριμένου δικτύου επιχειρήσεων, πληρώνοντας λιγότερο ή και καθόλου.

Με τον τρόπο αυτό επιβραβεύει η Eurobank τους κατόχους των χρεωστικών της καρτών με το πρόγραμμα «Επιστροφή».

2) Συγκέντρωση πόντων και εξαργύρωση αγαθών ή υπηρεσιών

Ο κάτοχος της κάρτας με βάση τις αγορές που πραγματοποιεί συγκεντρώνει πόντους στη χρεωστική του κάρτα.

Οι πόντοι αυτοί μπορούν να ανταλλαχθούν με προϊόντα ή υπηρεσίες, ακόμη και χωρίς την καταβολή ούτε ενός ευρώ.

Με τον τρόπο αυτό λειτουργεί το πρόγραμμα επιβράβευσης των χρεωστικών καρτών της Alpha Bank «Bonus».

3) Επιστροφή ευρώ στο λογαριασμό

Στην προκειμένη περίπτωση ο κάτοχος της χρεωστικής κάρτας κερδίζει πραγματικά ευρώ, τα οποία πιστώνονται στο λογαριασμό του κάθε φορά που κάνει μία αγορά.

Τη συγκεκριμένη κατηγορία επιβράβευσης λάνσαρε η Εθνική Τράπεζα με το πρόγραμμα «δώρο τα ψιλά».

4) Κληρώσεις με πλούσια δώρα

Τέλος, οι τράπεζες κατά καιρούς διοργανώνουν κληρώσεις για όσους χρησιμοποιούν τις χρεωστικές τους κάρτες για τις αγορές.

Όσο περισσότερες αγορές γίνονται είτε σε αξία ή σε αριθμό, τόσο περισσότερες οι πιθανότητες για κάποιον να κερδίσει.

Αυτήν την περίοδο σχετικό διαγωνισμό τρέχει ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς και της Αγροτικής Τράπεζας με δωροεπιταγές στα καταστήματα Public.