A- A+
Μητσοτάκης: Υποχρεωτική μείωση 80% στα ενοίκια επιχειρήσεων στο α΄ δίμηνο του 2021

Τη μείωση των επαγγελματικών ενοικίων επιχειρήσεων που πλήττονται κατά 80% στο πρώτο δίμηνο του 2021, προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μιλώντας στη Βουλή προανήγγειλε το κούρεμα των ενοικίων κλειστών επιχειρήσεων κατά 80% τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021, καθώς η αγορά πλήττεται από το lockdown.

Σημειώνεται πως στο μέτρο θα ενταχθούν μόνο οι κλειστές με εντολή του κράτους επιχειρήσεις ακόμη και αν αρθεί το lockdown πριν τη λήξη του Ιανουαρίου.

Το κράτος θα καλύψει το 60% του ενοικίου, καταβάλλοντας τα σχετικά ποσά στους λογαριασμούς των εκμισθωτών.

Στο 20% η χασούρα για ιδιοκτήτες

Με τον τρόπο αυτό οι εκμισθωτέςε θα εισπράξουμ το 80% του ενοικίου και η χασούρα τους, όπως και το δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου θα παραμείνει στο 20%.

Δεν έγινε κάποια αναφορά στα μισθώματα της πρώτης κατοικίας εργαζομένων που βρίσκονται σε αναστολή ή για τις πληττόμενες επιχειρήσεις.

Ενδεχομένως η έκπτωση για τους πληττόμενους εργαζόμενους θα παραμείνει στο 40%, αλλά θα αυξηθεί στο 80% για τα επαγγελματικά ακίνητα.

Παράδειγμα

Για παράδειγμα, για ενοίκιο 1.000 ευρώ ο μισθωτής θα καταβάλλει τον Ιανουάριο 200 ευρώ.

Το δημόσιο θα πληρώσει στον εκμισθωτή 600 ευρώ. Άρα συνολικά ο ιδιοκτήτης θα εισπράξει 800 ευρώ.

Χάνει δηλαδή 200 ευρώ ή 20%. Βέβαια, η τελική χασούρα θα είναι λιγότερη, αν συνυπολογιστεί και ο φόρος που δεν θα πληρωθεί για τα 600 ευρώ που θα εισπράξει από το κράτος.

Υπενθυμίζεται ότι Νοέμβριο και Δεκέμβριο έκπτωση 40% στο ενοίκιό τους έχουν τόσο επιχειρήσεις, όσο και εργαζόμενοι, εφόσον πλήττονται και το κράτος καταβάλλει τη μισή απώλεια ως αποζημίωση το λογαριασμό των εκμισθωτών.

Δηλαδή στα 1.000 ευρώ ενοικίου ο εκμισθωτής παίρνει 600 ευρώ από τον ενοικιαστή και 200 ευρώ από το κράτος και χάνει συνολικά 200 ευρώ ή 20% επί του ενοικίου του.