A- A+
Μήπως ήλθε η ώρα να επενδύσετε σε unit linked; Τα πλεονεκτήματα και οι αποδόσεις

Το μέλλον πολλές φορές μοιάζει αβέβαιο και η αποταμίευση δύσκολη όταν κανείς έχει να διαχειριστεί τις υποχρεώσεις και τις δυσκολίες του παρόντος.

Ειδικά τα τελευταία χρόνια που η απόδοση των παραδοσιακών καταθετικών προϊόντων είναι κοντά στο μηδέν, ενώ τείνουν να εξαφανιστούν και τα γνωστά ασφαλιστικά αποταμιευτικά προγράμματα με εγγυημένα επιτόκια.

Παρατηρείται πλέον μια γενικευμένη μειωτική τάση στις αποδόσεις των προϊόντων σταθερού επιτοκίου, που σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να φτάσει σε αρνητικά επίπεδα.

Ποια είναι η λύση

Σύμφωνα με τη Eurolife FFH, μια λύση για αυτό είναι να στραφεί κανείς προς τις επενδύσεις, αλλά κι εκεί το τοπίο μπορεί να φαίνεται δύσκολο στην πλοήγηση.

Όμως οι επενδύσεις δεν αφορούν μόνο τις επιχειρήσεις ή εκείνους που διαθέτουν μεγάλο κεφάλαιο. Με το σωστό πρόγραμμα και συστηματική προσπάθεια μπορείς να δημιουργήσεις κεφάλαιο για το μέλλον σου και να δεις απόδοση στα χρήματά σου σε βάθος χρόνου.

Τα ασφαλιστικά προγράμματα επενδυτικού τύπου μπορούν να σου προσφέρουν μια λύση που συνδυάζει επένδυση και ασφάλιση, προστατεύοντας παράλληλα τους αγαπημένους σου. Ας δούμε τι ακριβώς σημαίνει αυτό.

Τι είναι τα Unit Linked

Τα επενδυτικά ασφαλιστικά προγράμματα, γνωστά και ως Unit Linked Insurance Plans (ULIPs), αποτελούν μια λύση που συνδυάζει την επένδυση με την ασφάλιση.

Τα προγράμματα αυτά είναι συνδεδεμένα με επενδυτικά προϊόντα όπως αμοιβαία κεφαλαία και προσφέρουν μακροπρόθεσμη σταδιακή επένδυση μέσω ενός οργανωμένου συστήματος τακτικών πληρωμών.

Είναι ιδανικά αν έχεις τη δυνατότητα να επενδύσεις συστηματικά ένα μέρος του εισοδήματός σου και θέλεις να δημιουργήσεις ένα κεφάλαιο για το μέλλον.

Ουσιαστικά αποτελούν μια εναλλακτική από την απλή αποταμίευση, καθώς επενδύεις μέρος των χρημάτων σου σε ένα επενδυτικό όχημα μετρίου ρίσκου και μακροχρόνιου επενδυτικού ορίζοντα.

Ο συνδυασμός αυτός προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα που μετριάζουν αρκετά το ρίσκο που ενέχει μια τέτοια στρατηγική.

Τα βασικά πλεονεκτήματα

Η πραγματικότητα είναι πως κάθε επένδυση έχει κινδύνους και ενδέχεται να επιφέρει απώλειες από τα χρήματα που θα έχεις διαθέσει.

Όμως τα προγράμματα Unit Linked προσφέρουν πλεονεκτήματα και δικλείδες ασφαλείας που υπερέχουν συγκριτικά άλλων επενδυτικών προγραμμάτων.

1. Επενδύεις μακροπρόθεσμα

Τα προγράμματα αυτά προϋποθέτουν μια μακροπρόθεσμη πολυετή δέσμευση, κατά την οποία θα καταβάλλεις το ασφάλιστρο προς εκπλήρωση του οικονομικού στόχου σου.

Το βασικό πλεονέκτημα αυτού του συστήματος είναι ότι σε προστατεύει από τις διακυμάνσεις της αγοράς, κάτι που δεν είναι εύκολο να το παρατηρήσει κανείς κατά τη διάρκεια λίγων μόνο χρόνων.

Για παράδειγμα, εάν απομονώσουμε τις 3 μεγαλύτερες χρηματιστηριακές κρίσεις τον τελευταίων δεκαετιών, όπως την κρίση του 1987 (επονομαζόμενη και Black Monday), την κρίση του 2002   (επονομαζόμενη και Dot-com Bubble) και την κρίση του 2007 (επονομαζόμενη και Housing Bubble), παρατηρούμε ότι υπήρξε μεγάλη πτώση των χρηματιστηριακών δεικτών η οποία φαίνεται στα παρακάτω γραφήματα (δείκτης S&P500).

Όμως αν κάνουμε ένα βήμα πίσω και δούμε τον ίδιο χρηματιστηριακό δείκτη στο πλαίσιο δεκαετιών, βλέπουμε ότι η αγορά πάντα ανέκαμπτε.

Αν κάποιος είχε επενδύσει σε βραχυπρόθεσμο πλαίσιο θα είχε σημαντικές απώλειες, αλλά μένοντας στην αγορά για πολύ καιρό έχει τη δυνατότητα να επωφεληθεί από τη γενικότερη ανοδική τάση (αύξηση 763% του δείκτη S&P500 τα τελευταία 40 έτη).

2. Επενδύεις με συστηματικό τρόπο

Η συμμετοχή σε ένα προγράμματα Unit Linked δεν προϋποθέτει την ύπαρξη ενός κεφαλαίου, όπως συνήθως χρειάζεται να έχεις σε παραδοσιακά επενδυτικά προγράμματα, καθώς ένα πρόγραμμα Unit Linked σου δίνει τη δυνατότητα να επενδύεις τακτικά ένα ποσό που να ταιριάζει στον οικονομικό σου προγραμματισμό.

Έτσι επενδύεις με έξυπνο και συστηματικό τρόπο και αγοράζεις περισσότερες επενδυτικές μονάδες μακροπρόθεσμα, προστατεύοντας την επένδυσή σου από τις διακυμάνσεις της αγοράς.

3. Επενδύεις ευέλικτα

Ένα βασικό πλεονέκτημα που προσφέρουν τα προγράμματα Unit Linked είναι η ευελιξία.

Τα προγράμματα αυτά προσφέρουν ευελιξία στις επενδυτικές επιλογές που διαθέτεις καθώς το επενδυτικό καλάθι τους περιλαμβάνει προϊόντα όπως εταιρικά ομόλογα, κρατικά ομόλογα και μετοχές.

Προσφέρουν όμως ευελιξία και στις πληρωμές, δίνοντάς σου τη δυνατότητα να αναπροσαρμόσεις το κόστος των ασφαλίστρων σε ετήσια βάση ανάλογα με τις ανάγκες σου αλλά και να κάνεις έκτακτες καταβολές αν το θελήσεις.

4. Αφήνεις τα χρήματά σου σε καλά χέρια

Σε αντίθεση με μια μεμονωμένη επένδυση που μπορείς να κάνεις κάποια στιγμή της ζωής σου, ένα πρόγραμμα Unit Linked συνοδεύεται από την καθημερινή επαγγελματική διαχείριση του διαχειριστή του.

Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι ο διαχειριστής θα προσπαθεί να μεγιστοποιήσει τα κέρδη της επένδυσης σε περιόδους ανόδου των αγορών και να ελαχιστοποιεί την ζημιά σε πτωτικές περιόδους των αγορών, ώστε μακροπρόθεσμα να έχεις την μεγαλύτερη δυνατή απόδοση.

5. Προστατεύεις την οικογένειά σου

Τα προγράμματα Unit Linked δεν είναι μόνο επενδυτικά προγράμματα αλλά συνδυάζουν και ασφάλεια ζωής και προστασία από τα απρόοπτα.

Σε περίπτωση που συμβεί κάτι απευκταίο, η οικογένειά σου θα είναι προστατευμένη και θα έχει τη δυνατότητα να λάβει το ασφαλιζόμενο κεφάλαιο που θα ορίζει το πρόγραμμα που έχεις επιλέξει.


Παράδειγμα

Ας δούμε με μεγαλύτερη λεπτομέρεια τα οφέλη ενός συγκεκριμένου επενδυτικού ασφαλιστικού προγράμματος και πώς αυτό μπορεί να ενισχύσει την οικονομική σου άνεση και να διαφυλάξει το μέλλον σου.

Το ασφαλιστικό επενδυτικό πρόγραμμα Εξασφαλίζω Συστηματική Επένδυση της Eurolife FFH αποτελεί ένα τέτοιο Unit Linked πρόγραμμα, το οποίο συνδυάζει την ασφάλιση με τις επενδύσεις.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για ασφάλιση ζωής που συνδέεται με επενδύσεις (Unit Linked), και σου επιτρέπει να επενδύεις ισόποσα σε 2 αμοιβαία κεφάλαια δημιουργώντας σταδιακά κεφάλαιο για το μέλλον σου.

Το συγκεκριμένο ασφαλιστικό επενδυτικό πρόγραμμα απευθύνεται σε επενδυτές μεσαίου ρίσκου και τα 2 αμοιβαία κεφάλαια έχουν επιλεχθεί έτσι ώστε σε βάθος χρόνου να επιτυγχάνεται  ισορροπία μεταξύ της προσδοκώμενης απόδοσής τους και του επιπέδου επενδυτικού κινδύνου που τα χαρακτηρίζει.

Ταυτόχρονα, σου δίνεται η δυνατότητα να προφυλάξεις την οικογένειά σου από τα απρόοπτα.

Σε περίπτωση απώλειας ζωής του ασφαλισμένου κατά τη διάρκεια της ασφάλισης, οι δικαιούχοι που έχεις ορίσει στο ασφαλιστήριο λαμβάνουν ένα ασφαλισμένο κεφάλαιο που κυμαίνεται από 5.000 έως 10.000 ευρώ, αναλόγως της διάρκειας ασφάλισης και του ετήσιου ποσού των ασφαλίστρων του συμβολαίου.