A- A+
Μειώσεις δόσεων στα δάνεια λόγω υποχώρησης των ευρω-επιτοκίων – Πού υπάρχουν ελαφρύνσεις
Η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής έχει αρχίσει να επιδρά, έστω και σε μικρό βαθμό, στο κόστος χρήματος στην ελληνική αγορά. Γιατί υποχώρησαν τα επιτόκια και ποια δάνεια αφορά η πτώση.

Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος είναι ενδεικτικά της ελάφρυνσης του κόστους δανεισμού νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ως αποτέλεσμα των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Ο λόγος φυσικά γίνεται για τα παλαιά δάνεια, καθώς οι νέες χορηγήσεις είναι ελάχιστες και εκεί οι περικοπές στα ευρω-επιτόκια ενδεχομένως να αντισταθμίζονται από τα αυξανόμενα περιθώρια κέρδους των τραπεζών, τα οποία αντικατοπτρίζουν τους αυξημένους κινδύνους στην ελληνική οικονομία.

Πού υπάρχει πτώση

Αντιθέτως, υποχώρηση των επιτοκίων και των μηνιαίων δόσεων καταγράφεται στα δάνεια, στεγαστικά και επιχειρηματικά, που έχουν δοθεί στο παρελθόν και «τρέχουν» αυτήν τη στιγμή με επιτόκιο κυμαινόμενο.

Σε αυτές τις περιπτώσεις το επιτόκιο είναι συνδεδεμένο με έναν εκ των ευρωπαϊκών δεικτών αναφοράς: το επιτόκιο της ΕΚΤ ή τα επιτόκια euribor.

Κάθε μείωση στους ευρωπαϊκούς δείκτες αναφοράς περνά αυτόματα και στα δάνεια αυτά, με αποτέλεσμα τη μείωση των μηνιαίων δόσεων.

Ποιοι την «πάτησαν»

Από την άλλη πλευρά βέβαια, εάν πρόκειται για ανακυκλούμενη πίστωση ή για δάνειο που χρειάζεται αναχρηματοδότηση, οι τράπεζες προχωρούν σε αυξήσεις των spreads με τα οποία χρεώνουν τους πελάτες τους.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χάνεται ...στο δρόμο η επίδραση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, η οποία έχει πλέον ρίξει το βασικό επιτόκιο του ευρώ στο ιστορικό χαμηλό του 0,50%.

Το γεγονός αυτό έχει άμεση επίπτωση και στα επιτόκια euribor, τα οποία πλέον κινούνται κοντά στο μηδέν. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγω για περαιτέρω πτώση τους ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι.

Τα στοιχεία της ΤτΕ

Με βάση τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, το μέσο επιτόκιο στο σύνολο των υφιστάμενων υπολοίπων στα δάνεια υποχώρησε σε μηνιαία βάση τον Απρίλιο κατά 5 μονάδες βάσης στο 5,78% από 5,83% το Μάρτιο.

Το μέσο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων με διάρκεια άνω των 5 ετών παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητο στο 3,18%.

Αμετάβλητο παρέμεινε και το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων στο 6,03%, ενώ το επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων παρουσίασε πτώση κατά 13 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,67%.

Τα νέα δάνεια

Όσον αφορά στις νέες χορηγήσεις, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητο, τον Απρίλιο του 2013, στο 14,77%.

Αντίθετα, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων καθορισμένης διάρκειας με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό μέχρι 1 έτος παρουσίασε περαιτέρω πτώση κατά 10 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 7,86%.

Τα μέσα επιτόκια των επιχειρηματικών και επαγγελματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια παρουσίασαν πτώση κατά 7 και 3 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκαν στο 7,49% και 9,99% αντίστοιχα.

Τα μέσα επιτόκια των επιχειρηματικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος παρουσίασαν άνοδο κατά 6 μονάδες βάσης στο 7,24% για δάνεια μέχρι 250.000 ευρώ, άνοδο κατά 20 μονάδες βάσης στο 6,45% για δάνεια από 250.000 μέχρι 1 εκατ. ευρώ και άνοδο κατά 16 μονάδες βάσης στο 5,96% για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ.

Τέλος, το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων για δάνεια με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος παρουσίασε πτώση κατά 10 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,08%.

Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις παρουσίασε μικρή πτώση κατά 3 μονάδες βάσης, τον Απρίλιο του 2013, στο 5,75%.