A- A+
Μείωση του φόρου κατά 15% και προκαταβολή του επιδόματος προτείνει το ΥΠΟΙΚ για το πετρέλαιο
Σχέδιο που προβλέπει τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κατά 15% κατέθεσε στην τρόικα το υπουργείο Οικονομικών. Πού θα πέσει η τιμή αν περάσει η πρόταση.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης διαπραγματεύεται με τα μέλη της τρόικας μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 15%.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, το αίτημα υποβλήθηκε στην τρόικα, παράλληλα με το σχέδιο για την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης στα 35 λεπτά το λίτρο (από 28 λεπτά πέρυσι) και τη διεύρυνση των εισοδηματικών και άλλων κριτηρίων, προκειμένου να αυξηθούν οι δικαιούχοι του.

Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο αυτό προβλέπει και την προκαταβολή του 25% του επιδόματος θέρμανσης στους δικαιούχους.

Η νέα μειωμένη τιμή

Αν η τρόικα εγκρίνει τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, η επίπτωση στην τελική τιμή αγοράς του πετρελαίου υπολογίζεται σε περίπου 4 λεπτά το λίτρο.

Αν μάλιστα προστεθεί και η επιδότηση των 35 λεπτών το λίτρο, τότε οι δικαιούχοι του επιδόματος θα αγοράζουν το πετρέλαιο στην τιμή των 91 λεπτών των λίτρο.

Με βάση τις εκτιμήσεις της αγοράς, η τιμή λιανικής πώλησης του πετρελαίου από τις 15/10 θα ξεκινήσει από τα 1,30 ευρώ το λίτρο.