A- A+
Μειώση του χρέους κατά 100 δισ. ευρώ με αξιοποίηση των ακινήτων του δημοσίου
Μία πρόταση που προβλέπει τη μείωση του δημόσιου χρέους της χώρας κατά 50% - 60% του ΑΕΠ, με την έκδοση ομολόγων που θα έχουν ως εγγύηση ακίνητα του δημοσίου, επεξεργάζεται η κυβέρνηση.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», αυτές τις μέρες ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου μελετάει πρόταση της πρωτοβουλίας «Κ» (πρόκειται για μη κυβερνητική οργάνωση της οποίας ηγούνται ο κ. Στ. Μάνος και ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, κ. Γ. Στουρνάρας.

Σύμφωνα με αυτήν, η Ελλάδα θα μπορούσε άμεσα να αντλήσει κεφάλαια που ξεπερνούν τα 100 δισ. ευρώ αξιοποιώντας την τεράστια κρατική ακίνητη περιουσία. Το σχέδιο είναι απλό και θυμίζει σε κάποιο βαθμό το σχέδιο «Εύρηκα» που είχαν επεξεργαστεί σύμβουλοι της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ.

Μείωση του χρέους κατά 50% του ΑΕΠ

Η πρόταση προβλέπει:

1. Την αποτίμηση από δύο διαφορετικούς αποτιμητές διεθνούς κύρους της αξίας της δημόσιας ακίνητης περιουσίας. Οι πιο πρόσφατες εκτιμήσεις (που δεν είναι αρκετά επίκαιρες) δείχνουν ότι η ακίνητη περιουσία του κράτους ανέρχεται σε περίπου 300 δισ. ευρώ. Ωστόσο, απαιτείται μια νέα και πλήρης καταγραφή της.

2. Τη δημιουργία 15 εταιρειών στις οποίες θα περάσουν τα ακίνητα του κράτους ομαδοποιημένα.

3. Η κάθε εταιρεία θα προχωρεί στην έκδοση ομολόγου, το οποίο θα έχει την εγγύηση των ακινήτων του Δημοσίου. Το ομόλογο αυτό θα είναι μακροπρόθεσμης διάρκειας (δηλαδή από 10 έτη και πάνω) και εκτιμάται ότι θα έχει υψηλή αξιολόγηση, δεδομένου ότι η εγγύησή τους θα είναι τα ακίνητα του Δημοσίου.

4. Τα ομόλογα αυτά θα τα αγοράζουν ιδιώτες επενδυτές, τράπεζες ή ακόμα και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (EFSF).

5. Στο τέλος της διάρκειας του ομολόγου και εφόσον το Δημόσιο αποπληρώσει το ποσό, η ακίνητη περιουσία θα επιστρέφει στην κυριότητα του κράτους. Εάν το Δημόσιο δεν μπορεί να καλύψει τις υποχρεώσεις του, τότε το ομόλογο θα μετατρέπεται κατευθείαν σε μετοχές των εταιρειών που το εξέδωσαν και η εκάστοτε εταιρεία θα περνάει στον έλεγχο των δανειστών - αγοραστών του κάθε ομολόγου.

6. Η σημαντική λεπτομέρεια που καθιστά το σχέδιο ελκυστικό είναι ότι ανά πάσα στιγμή το κράτος θα έχει ταμειακά διαθέσιμα, θα μπορεί να αγοράζει το ομόλογο και να ανακτά την κυριότητα των ακινήτων. Δηλαδή, βάσει της συμφωνίας, οι δανειστές θα είναι υποχρεωμένοι να αποδεχτούν την προεξόφληση του ομολόγου και δεν θα έχουν κανένα δικαίωμα επί των ακινήτων που αποτελούν την εγγύηση του ομολόγου.

Με τον τρόπο αυτόν εκτιμάται ότι το Δημόσιο μπορεί να αντλήσει άμεσα ποσά που ξεπερνούν τα 100 δισ. ευρώ και θα τα χρησιμοποιήσει για τη μείωση του χρέους κατά περίπου 50 - 60% του ΑΕΠ.

Μάνος: Ή πουλάμε ή πτωχεύουμε

Ο κ. Μάνος θέτει το ερώτημα: «πώληση ανενεργών περιουσιακών στοιχείων ή χρεοκοπία και δυστυχία».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η Ελλάδα οδηγείται τις προσεχείς ημέρες σε βαθύ κούρεμα του χρέους και χρεοκοπία. Άμεση συνέπεια θα είναι η κρατικοποίηση του τραπεζικού συστήματος, η ραγδαία επιδείνωση του ήδη πολύ κακού επιχειρηματικού περιβάλλοντος και η απότομη αύξηση της ανεργίας».

«Γιατί θα μας συμβούν αυτά; Επειδή η Ευρώπη θεωρεί το χρέος της Ελλάδας μη διαχειρίσιμο. Η κυβέρνηση φαίνεται να έχει συνθηκολογήσει, χωρίς καν να αγωνισθεί» σημειώνει ο κ. Μάνος προσθέτοντας ότι η βάση των καταστρεπτικών εξελίξεων είναι σαθρή.

«Το χρέος θα γίνει εύκολα διαχειρίσιμο αν η Ελλάδα προχωρήσει στη μαζική πώληση ανενεργών περιουσιακών στοιχείων. Το ερώτημα είναι: Πώληση ανενεργών περιουσιακών στοιχείων ή χρεοκοπία και δυστυχία» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.