A- A+
Μείωση ενοικίων 80% ως τον Απρίλιο - Δώρο το 70% της Επιστρεπτέας - Σχέδια ΥΠΟΙΚ

Το σχεδιασμό για τη στήριξης της αγοράς το 2021, με δεδομένο ότι τα lockdowns με τη μία ή την άλλη μορφή θα συνεχιστούν έως την άνοιξη, κάνει αυτήν την περίοδο η κυβέρνηση.

Στόχος των μέτρων που θα ληφθούν αποτελεί η στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται από τα μέτρα περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητας, για τη διαφύλαξη της πλειονότητας των θέσεων εργασίας μέχρι το πέρας της υγειονομικής κρίσης.

Στο πλαίσιο αυτό, θα υπάρξουν νέο πιο γενναιόδωρα μέτρα στήριξης για τον επιχειρηματικό τομέα, ειδικά για επιχειρήσεις που μένουν κλειστές με κρατική εντολή, ενώ για τους εργαζόμενους που είναι σε αναστολή θα συνεχίσει να καταβάλλεται αποζημίωση ειδικού σκοπού.

Ταυτόχρονα, με τη χορήγηση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, οι επιχειρήσεις δεσμεύονται για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας για τουλάχιστον ένα τρίμηνο μετά τη λήψη της ενίσχυσης.

Άρα μπορεί να φτάσουμε έως και το καλοκαίρι του 2021 με απαγόρευση απολύσεων για όσες επιχειρήσεις έλαβαν στήριξη.

Από την άλλη, αποζημίωση θα λάβουν και οι ιδιοκτήτες ακινήτων που επλήγησαν από τα υποχρεωτικά κουρεμένα ενοίκια, με πίστωση μέρους των απωλειών στο λογαριασμό τους.

Οι σκέψεις του ΥΠΟΙΚ

Αναλυτικότερα, τα μέτρα που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα εξής:

1. Επιστεπτέα Προκαταβολή

Στους επόμενους κύκλους του μέτρου είναι πιθανό το 70% αντί του 50% στον τέταρτο κύκλο της δράσης να μην είναι επιστρεπτέο. Να αποτελεί δηλαδή δώρο προς την επιχείρηση.

Επιπλέον, μέχρι και το τέλος του 2021 θα αποφασιστεί εάν αλλάξουν οι όροι των τριών πρώτων κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, που στην πλειονότητα των περιπτώσεων αποτελεί δάνειο.

Εϊναι πιθανό ένα μέρος αυτών των δανείων, πχ. το 50% να μετατραπεί σε επιδότηση.

ADVERTISEMENT


2. Μειωμένα ενοίκια

Εφόσον δεν εξομαλυνθεί η κατάσταση στην αγορά, δεν αποκλείεται η έκπτωση κατά 80% στα ενοίκια κλειστών με κρατική εντολή επιχειρήσεων και σοβαρά πληττόμενων από την κρίση, πχ. λιανεμπόριο, εστία, αθλητισμός, πολιτισμός, να συνεχιστεί για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

Με βάση τις έως σήμερα αποφάσεις η έκπτωση κατά 80% ισχύει για κλειστές με κρατική εντολή επιχειρήσεις για το πρώτο δίμηνο του 2021.

Από την άλλη, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα λαμβάνουν από το κράτος στον τραπεζικό τους λογαριασμό το 60% του ενοικίου τους. Δηλαδή η απώλειά τους περιορίζεται στο 20%.

ADVERTISEMENT


3. Εργαζόμενοι

Όσοι εργαζόμενοι είναι σε αναστολή θα λαμβάνουν αποζημίωση ειδικού σκοπού τόσο για τους μισθούς που χάνουν, όσα και για τα δώρα ή επιδόματα.

Έτσι, χωρίς να εργάζονται αναπληρώνουν ένα μεγάλος μέρος των απωλειών που έχουν από την προσωρινή αναστολή της εργασίας τους.

Επιπλέον, οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να τους απολύσουν για διάστημα ίσο με τη χρονική διάρκεια της αναστολής, μετά τη λήξη της.

Παράλληλα, υπάρχει η δυνατότητα ένταξης των εργαζομένων στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, με το κράτος να καταβάλλει το 60% του μισθού που χάνεται από τις μειωμένες ώρες εργασίας.

Έτσι, πχ. αν εργαζόμενος δουλέψει με μειωμένο κατά 50% ωράριο, θα λάβει στο τέλος του μήνα το 80% των αποδοχών του.