A- A+
Μείωση ασφαλιστικών εισφορών για μισθωτούς κατά 0,90 μονάδες από Ιούνιο - Στόχος για -5 μονάδες

Από την 1η Ιουνίου θα εφαρμοστούν οι νέες μειωμένες κατά 0,90 μονάδες (0,90%) ασφαλιστικές εισφορές για εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα.

Πρόκειται για προσαρμογή που έχει ήδη ψηφιστεί από τη Βουλή και παρά την πανδημία και τις επιπτώσεις της στα έσοδα του ΕΦΚΑ, θα εφαρμοστεί κανονικά.

Έτσι, κάποιος που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ, θα δει μία αύξηση στις αποδοχές του κατά 2,73 ευρώ και ο εργοδότης του θα εξοικονομήσει 3,12 ευρώ.

Πώς θα γίνει η μείωση

Η μείωση αυτή αφορά αποκλειστικά εργαζομένους πλήρους απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, και θα εφαρμοστεί ως εξής:

- Μείωση κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλίστρων υπέρ κλάδου ανεργίας με επιμερισμό κατά 0,48 ποσοστιαίες μονάδες για τον εργοδότη και κατά 0,27 μονάδες για τον εργαζόμενο

- Μείωση κατά 0,15 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλίστρων υπέρ του Ενιαίου Λογαριασμού για την εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών (ΕΛΕΚΠ)

Με τον τρόπο αυτό οι συνολικές εισφορές μειώνονται κατά 0,90 μονάδες, θα παραμείνει όμως στα υψηλά επίπεδα του 39,66%.

Οι επόμενες κινήσεις

Στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι το τέλος της τετραετίας το μη μισθολογικό κόστος να υποχωρήσει κατά 5 μονάδες βάσης, γύρω από τα επίπεδα του 35%.

Ωστόσο, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στη βάση των επιπτώσεων της ύφεσης στα έσοδα του ΕΦΚΑ.

Σε κάθε περίπτωση, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει ως προτεραιότητα τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και όπως έχει πει αυτές οι ελαφρύνσεις θα έχουν προτεραιότητα έναντι των μειώσεων στους φόρους.