A- A+
Μείωσαν το χρέος τους στις τράπεζες την τελευταία 10ετία οι Έλληνες - 30οι πιο πλούσιοι στον κόσμο

Κατά σχεδόν 30% έχουν μειώσει οι Έλληνες το χρέος τους στις τράπεζες την τελευταία δεκαετία, με τις κατά κεφαλήν οφειλές να υποχωρούν κατά 3.800 ευρώ.

Ειδικότερα, το συνολικό χρέος των νοικοκυριών έχει μειωθεί κατά 29% από το 2009, μετά το ανώτατο επίπεδό του το 2010.

Σύμφωνα με την έκθεση «Allianz Global Wealth Report 2020», η Ελλάδα, είναι μια από τις λίγες χώρες στην Ευρώπη, μαζί με την  Πορτογαλία, την  Ισπανία και την Ιρλανδία, που μείωσε το συνολικό χρέος.

Το κατά κεφαλήν χρέος μειώθηκε κατά περίπου 3.800 ευρώ και ο δείκτης χρέους (υποχρεώσεις ως % του ΑΕΠ) μειώθηκε κατά 18 ποσοστιαίες μονάδες.

Με 58% στο τέλος του 2019, είναι τώρα πολύ κάτω από τον περιφερειακό μέσο όρο του 75% και σχεδόν ισοδύναμος με τον δείκτη χρέους των φειδωλών γερμανικών νοικοκυριών.

Άνοδος περιουσιακών στοιχείων

Από την άλλγ, τα ακαθάριστα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία των ελληνικών νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 8,8% το 2019, έχοντας μειωθεί κατά 6,9% το αμέσως προηγούμενο έτος, καταγράφοντας έτσι την ταχύτερη αύξηση σε έξι χρόνια.

Η κύρια αιτία αυτής της ισχυρής απόδοσης βρίσκεται στην κατηγορία περιουσιακών στοιχείων των τίτλων που σημείωσαν  άνοδο της τάξης του 33,4%, χάρη στην άνθηση των χρηματιστηρίων.

Ένα άλλο φωτεινό σημείο ήταν η ασφάλιση και οι συντάξεις που αυξήθηκαν κατά 13,5%, σημειώνοντας την υψηλότερη ανάπτυξη από την Παγκόσμια Χρηματοπιστωτική Κρίση.

Απώλειες καταθέσεων

Οι τραπεζικές καταθέσεις, από την άλλη πλευρά, μειώθηκαν κατά 1,9%, για πέμπτο συνεχές έτος. Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στο δείγμα της Allianz, όπου οι τραπεζικές καταθέσεις έχουν μειωθεί την τελευταία δεκαετία, όχι οριακά αλλά κατά 26%.

Πρόκειται για στοιχείο ενδεικτικό της της σοβαρότητα της κρίσης και των δυσκολιών των ελληνικών νοικοκυριών να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Ωστόσο, η κατηγορία αυτή περιουσιακών στοιχείων παραμένει η πιο δημοφιλής μεταξύ των Ελλήνων αποταμιευτών με μερίδιο χαρτοφυλακίου 58,2%, συγκριτικά με τους τίτλους, ιδιαίτερα των ασφαλίσεων και των συντάξεων με ποσοστά της τάξης του 34,0% και του 4,7%, αντίστοιχα.

ADVERTISEMENT

30οί πιο πλούσιοι στον κόσμο

Τέλος, τα καθαρά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία αυξήθηκαν κατά 20,9%.

Με καθαρά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία κατά κεφαλήν της τάξης των 15.360 ευρώ, η Ελλάδα παρέμεινε στην 30η θέση στην κατάταξη των πλουσιότερων χωρών.

Ένα άλλο μοναδικό, αλλά λυπηρό ρεκόρ για την Ελλάδα: Είναι η μόνη χώρα, όπου τα καθαρά κατά κεφαλήν χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία σήμερα είναι, σε ονομαστικούς όρους, κάτω από το επίπεδο που κατεγράφετο πριν από τη Παγκόσμια Χρηματοπιστωτική Κρίση (GFC).

Κατά μέσο όρο, τα ελληνικά νοικοκυριά έχουν χάσει το 21% του πλούτου τους, ή διαφορετικά 4.100 ευρώ.