A- A+
Μην χαρίζετε τόκους στις τράπεζες! Όλοι οι τρόποι για παθητικό εισόδημα από τα χρήματά σας

108 δισ. ευρώ. Τόσες είναι οι καταθέσεις που βρίσκονται παρκαρισμένες σε λογαριασμούς ταμιευτηρίου που αποδίδουν ελάχιστους ή ακόμη και καθόλου τόκους.

Πρόκειται για τις αποταμιεύσεις ιδωτών πελατών, οι οποίοι φαίνεται πως δεν ασχολούνται με τις καταθέσεις τους, παρ΄ ότι μέσω αυτών μπορούν να αποκτήσουν ένα παθητικό εισόδημα.

Ακόμη και χωρίς κανένα ρίσκο για το αρχικό τους κεφάλαιο και με προκαθορισμένη την τελική απόδοση.

ADVERTISEMENT

Αδράνεια

Βασική αιτία, σύμφωνα με διαχειριστές κεφαλαίων, αποτελεί η αδράνεια. Ειδικά για όσους έχουν μικρές αποταμιεύσεις, πχ. έως 20.000 ευρώ, η αναζήτηση μίας λύσης για αυτά τα χρήματα αποτελεί στο μυαλό τους πολυτέλεια.

«Και τι θα κερδίσω», είναι η ερώτηση που κάνουν στον εαυτό τους. Όποιο όμως κι αν είναι το ύψος της αποταμίευσης, από το 0% που σήμερα (δεν) κερδίζει κάποιος που έχει τα χρήματά του σε λογαριασμούς ανοιχτής ζήτησης, έστω και κάποιοι τόκοι όφελος είναι.

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν έξυπνες λύσεις και για όλα τα βαλάντια. Δεν θα γίνει κάποιος πλούσιος, αλλά θα κερδίσει ένα έξτρα εισόδημα, χωρίς να κάνει απολύτως τίποτα.

Αρκεί να κινηθεί έξυπνα και να επιλέξει τις κατάλληλες λύσεις για τις καταθέσεις του.

ADVERTISEMENT

Οι επιλογές

Λύσεις υπάρχουν τόσο εντός, όσο και εκτός του τραπεζικού συστήματος, ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός. Οι πιο συμφέρουσες είναι οι εξής:

1. Αποταμιευτικοί λογαριασμοί

Οι τράπεζες διαθέτουν λογαριασμούς αποταμίευσης, ακόμη και για πολύ μικρά ποσά, με επιτόκια που φτάνουν έως και το 1%.

Σε κάποιους υπάρχει υποχρέωση τακτικής αποταμίευσης, πχ. κάθε μήνα, για να κερδίσετε το υψηλότερο δυνατό επιτόκιο, ενώ σε άλλους υφίστανται περιορισμοί στις αναλήψεις.

Τα χρήματά σας σε κάθε περίπτωση είναι ελεύθερα προς ανάληψη, με μόνο πέναλτι το χαμηλότερο τελικό επιτόκιο που θα κερδίσετε.

Εξάλλου, υπάρχουν, ελάχιστοι είναι η αλήθεια, λογαριασμοί χωρίς καμία υποχρέωση σε αναλήψεις και καταθέσεις, με επιτόκιο από 0,30% έως 0,50%, ακόμη και από το πρώτο ευρώ, που συμφέρουν περισσότερο από τα κλασικά προγράμματα Ταμιευτηρίου.

Μπορείτε να βρείτε την κατάλληλη λύση για εσάς, συγκρίνοντας όλους τους αποταμιευτικούς λογαριασμούς, μέσω του εργαλείου που διαθέτει δωρεάν το Moneyonline.


ADVERTISEMENT

2. Λογαριασμοί μισθοδοσίας / σύνταξης

Όσοι είναι μισθωτοί Δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα και συνταξιούχοι μπορούν να εκμεταλλευτούν τα υψηλά επιτόκια των λογαριασμών μισθοδοσίας / σύνταξης που προσφέρουν οι τράπεζες.

Μάλιστα, στα συγκεκριμένα προϊόντα οι υψηλότερες αποδόσεις, που μπορεί να φτάνουν έως και το 0,80%, προσφέρονται για μικρά ποσά.

Όσοι είναι δημόσιοι υπάλληλοι ή συνταξιούχοι έχουν ελευθερία επιλογής τράπεζας, όποτε το επιθυμούν.

Μάλιστα, κατά καιρούς ενεργοποιούνται ειδικές προσφορές για αυτούς. Για παράδειγμα, αυτήν την περίοδο η Eurobank δωρίζει 100 ευρώ σε όσους συνταξιούχους την επιλέξουν για την καταβολή της σύνταξής τους.

Από την άλλη, όσοι εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, αναγκαστικά θα πρέπει να επιλέξουν την τράπεζα, με την οποία συνεργάζεται η επιχείρησή τους.

Προσοχή σε αυτήν την περίπτωση χρειάζεται στο είδος του λογαριασμού που θα ανοίξουν, καθώς μπορεί να μην είναι ειδικά σχεδιασμένος για μισθοδοσία και να χάνουν με τον τρόπο αυτό τόκους και προνόμια χωρίς λόγο.


ADVERTISEMENT

3. Προθεσμιακές καταθέσεις

Πολλοί θεωρούν ότι οι προθεσμιακές καταθέσεις απευθύνονται μόνο σε όσους έχουν πολλά χρήματα στην άκρη.

Αυτό δεν είναι αλήθεια. Αυτήν την στιγμή υπάρχουν προϊόντα της κατηγορίας στην εγχώρια αγορά που ανοίγουν με ποσά από μόλις 5.000 ευρώ και προσφέρουν επιτόκια ακόμη και άνω του 2%.

Για παράδειγμα, κάποιος με 10.000 ευρώ μπορεί να βγάλει μέσα σε ένα χρόνο περί τα 200 ευρώ, επιλέγοντας τον κατάλληλο λογαριασμό προθεσμίας.

Επιπλέον, τα χρήματά σας είναι πάντοτε διαθέσιμα εάν τα χρειαστείτε. Ανά πάσα στιγμή η προθεσμιακή κατάθεση μπορεί να διακοπεί.

Στη χειρότερη περίπτωση δεν θα πάρετε καθόλου τόκους για το διάστημα που τηρήσατε τα χρήματά σας στην τράπεζα.

Υπάρχουν όμως και προγράμματα που σας δίνουν τη δυνατότητα ανά μήνα ή τρίμηνο, να διακόψετε την προθεσμιακή, αφού έχετε εισπράξει έως εκείνη τη στιγμή τους προβλεπόμενους τόκους.

Μπορείτε να βρείτε ποια προθεσμιακή κατάθεση σας συμφέρει, ανάλογα με το ποσό που διαθέτετε προς αποταμίευση, μέσω του εργαλείου σύγκρισης του Moneyonline.


ADVERTISEMENT

4. 'Εντοκα γραμμάτια του δημοσίου

Αποτελούν την πιο ελκυστική αποταμιευτική λύση αυτήν τη στιγμή για χαμηλά ποσά αποταμίευσης, με τις αποδόσεις τους να φτάνουν ή να ξεπερνούν το 3% για διάστημα 6 έως 12 μηνών περίπου.

Για να τα αποκτήσετε θα πρέπει να απευθυνθείτε σε τράπεζα ή χρηματιστηριακή εταιρεία. Υπάρχουν δύο τρόποι αγοράς εντόκων γραμματίων:

- Πρωτογενώς

Όταν το δημόσιο δημοπρατεί έντοκα γραμμάτια διάρκειας 26 και 52 εβδομάδων, δίνει τη δυνατότητα σε όλα τα φυσικά πρόσωπα να αποκτήσουν τίτλους ονομαστικής αξίας έως 15.000 ευρώ.

Το όφελος στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι οι αποταμιευτές κερδίζουν το ίδιο ακριβώς επιτόκιο με τους θεσμικούς επενδυτές.

Για παράδειγμα στην τελευταία έκδοση εντόκων γραμματίων ετήσιας διάρκειας, η ετησιοποιημένη απόδοση διαμορφώθηκε σε 3,34%, ενώ στον εξάμηνο τίτλο έφτασε το 3,55%.

Πρόκειται για αποδόσεις που καμία τράπεζα δεν δύναται να προσφέρει, ειδικά για τέτοια επίπεδα αποταμίευσης.

Η επόμενη έκδοση που προγραμματίζει το δημόσιο αφορά ένα έντοκο γραμμάτιο εξάμηνης διάρκειας, το οποίο θα δημοπρατηθεί την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου.


- Δευτερογενώς

Από την άλλη, ανά πάσα στιγμή μπορείτε να αποκτήσετε έντοκα γραμμάτια που κυκλοφόρησαν τους προηγούμενους μήνες και δεν έχουν λήξει, μέσω της δευτερογενούς αγοράς.

Απευθυνόμενοι σε τράπεζα ή χρηματιστηριακή εταιρεία μπορείτε να αναζητήσετε τον κατάλληλο για εσάς τίτλο, με βάση την απόδοση που σας προσφέρεται και το χρονικό ορίζοντα της επένδυσής σας.

Με βάση τις συναλλαγές που έγιναν την Παρασκευή 14/6, οι αποδόσεις τους διαμορφώνονταν στα ακόλουθα επίπεδα:

Η τελική απόδοση που θα πετύχετε θα είναι χαμηλότερα κατά 10 - 40 μονάδες βάσης σε σχέση με τα προαναφερθέντα επίπεδα, λόγω των εξόδων για την εκτέλεση της συναλλαγής και του κέρδους που θα αποκομίσει ο πωλητής.

Και πάλι όμως, η εξασφάλιση μίας απόδοσης της τάξης του 3% και άνω είναι απολύτως εφικτή.