A- A+
Μεταφορές μεταξύ λογαριασμών σας σε διαφορετικές τράπεζες δωρεάν - Πώς γίνεται

Δεν είναι λίγες οι φορές που πρέπει να μεταφέρουμε χρήματα μεταξύ λογαριασμών μας σε διαφορετικές τράπεζες, πληρώνοντας ...βαπορίσιες προμήθειες.

Πρόκειται για μία συνήθη συναλλαγή, που για να εκτελεστεί υπάρχουν χρεώσεις, ενώ οι επιβαρύνσεις αυξάνονται εάν επιλέξουμε τα χρήματα να πιστωθούν άμεσα στο λογαριασμό μας στην άλλη τράπεζα.

Αυτό συμβαίνει πχ. όταν θέλουμε να πληρώσουμε το ενοίκιο και ο εκμισθωτής έχει λογαριασμό σε άλλη τράπεζα από εκείνη που διατηρούμε τα χρήματά μας.

Άμεσα εμβάσματα

Με την υπηρεσία IRIS Online ωστόσο, που είναι διαθέσιμη και από τους τέσσερις συστημικούς ομίλους, όλα μπορούν να γίνει δωρεάν ή πάρα πολύ φθηνά, με ανώτατο όριο τα 500 ευρώ την ημέρα.

Βέβαια για να γίνει μία μεταφορά σε τρίτον μέσω της συγκεκριμένης υπηρεσίας θα πρέπει και αυτός να είναι εγγεγραμένος στο IRIS.

Τι γίνεται λοιπόν όταν δεν είναι και θέλετε να του στείλετε χρήματα; Η λύση είναι απλή. Το μόνο που χρεάζεστε είναι να μεταφέρετε χρήματα μέσω IRIS σε δικό σας λογαριασμό στην τράπεζα του παραλήπτη.

Πώς γίνεται

Εάν τηρείται λογαριασμό σε τράπεζα στην οποία δεν έχετε χρήματα και θέλετε να στείλετε σε κάποιον χρηματτικά ποσά σε λογαριασμό του στην ίδια τράπεζα, κάνετε τα εξής:

- Βήμα 1: Εγγράφεστε στην υπηρεσία IRIS ONline σε όλες τις τράπεζες που είστε πελάτες, μέσω του mobile banking.

- Βήμα 2: Δηλώνετε σε ποια τράπεζα θέλετε να γίνονται όλες οι πιστώσεις μέσω του IRIS, κάτι που μπορεί να αλλάξει όποτε θέλετε, στις ρυθμίσεις του IRIS μέσω του mobile banking.

- Βήμα 3: Εκτελείτε τη μεταφορά από το λογαριασμό σας που υπάρχουν χρήματα στο λογαριασμό σας στην άλλη τράπεζα μέσω του IRIS και σε ελάχιστα δευτερόλεπτα το έμβασμα έχει ολοκληρωθεί.

Βήμα 4: Εκτελείτε κανονικό έμβασμα προς τον παραλήπτη των χρημάτων, το οποίο είναι τελείως δωρεάν, καθώς γίνεται αποστολή εντός της ίδια τράπεζας.

Ο μοναδικός περιορισμός είναι ότι μέσα σε μία ημέρα μέσω IRIS το μεταφερόμενο ποσό δεν μπορεί να ξεπερνά τα 500 ευρώ.

Παράδειγμα

Έστω ότι έχετε τα χρήματά σας στην Alpha Bank, αλλά θέλετε να μεταφέρετε 500 ευρώ σε τρίτον στην Τράπεζα Πειραιώς, ο οποίος δεν έχει ενεργοποιημένο το IRIS.

Αφού μεταβείτε στις ρυθμίσεις της Τράπεζας Πειραιώς για να δηλώσετε το λογαριασμό το δικό σας στον οποίο θέλετε να πιστώνονται όλες οι συναλλαγές IRIS, εκτελείτε μέσω της υπηρεσίας τη μεταφορά.

Τα χρήματα πιστώνονται άμεσα στο λογαριασμό σας στην Πειραιώς και στη συνέχει εκτελείται κανονικό έμβασμα προς τον παραλήπτη, το οποίο είναι εντελώς δωρεάν.

Αν θέλετε να μεταφέρετε ποσά μεγαλύτερα των 500 ευρώ για να πληρώσετε κάποιον, απλά κάντε το σε δύο ή περισσότερες ημέρες, μέχρι να φτάσουν στο λογαριασμό σας τα χρήματα που θέλετε να εμβάσετε.

Το κόστος χρήσης της υπηρεσίας

Η εγγραφή στην υπηρεσία είναι δωρεάν. Από εκεί και πέρα, τα τιμολόγια των εμβασμάτων μέσω IRIS διαμορφώνονται στα ακόλουθα επίπεδα:

Alpha Bank

  • Έως 500 ευρώ δωρεάν

Eurobank

  • Έως 30 ευρώ ανέξοδα
  • Από 30,01 έως 100 ευρώ: 0,50 ευρώ
  • Από 100,0,1 έως 500 ευρώ: 1,20 ευρώ

Εθνική Τράπεζα

  • Έως 500 ευρώ δωρεάν

Τράπεζα Πειραιώς

  • 0,02 ευρώ για ποσά έως 50 ευρώ
  • 0,50 ευρώ για ποσά από 50,01 έως 500 ευρώ.

Το κόλπο για αποφυγή προμηθειών

Όπως διαπιστώσατε Alpha Bank και Εθική Τράπεζα δίνουν τη δυνατότητα μεταφορών έως 500 ευρώ χωρίς κανένα κόστος.

Από την άλλη στη Eurobank εμβάσματα έως 30 ευρώ είναι δωρεάν, ενώ στην Πειραιώς ποσά έως 50 ευρώ χρεώνονται με μόλις 0,02 ευρώ.

Αν λοιπόν η αποστολή γίνεται από Eurobank και Πειραιώς, μπορείτε να κάνετε το εξής για να μην χρεωθείτε καμία προμήθεια:

Να σπάσετε το ένα έμβασμα σε δύο ή περισσότερα, με το ύψος του καθενός να μην ξεπερνά την πρώτη κλίμακα της προμήθειας..

Δηλαδή στην περίπτωση που είσττε πελάτης Eurobank, μπορείτε να στείλετε 5 εμβάσματα των 30 ευρώ για να φτάσουν τελικά στο δεύτερο λογαριασμό σας 150 ευρώ.