A- A+
Μέρος των προσωρινών συντάξεων καλούνται να επιστρέψουν χιλιάδες συνταξιούχοι
Να δώσουν πίσω στο δημόσιο εφάπαξ ή σε 12 δόσεις τη διαφορά μεταξύ προσωρινής και οριστικής σύνταξης καλούνται χιλιάδες συνταξιούχοι.

Με δεδομένο ότι όλες οι νέες συντάξεις εκδίδονται πλέον με το νόμο Κατρούγκαλου, όσοι λάμβαναν προσωρινή σύνταξη μεγαλύτερη της οριστικής, θα πρέπει να επιστρέψουν το υπερβάλλον ποσό στον ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με τον "Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής", οι πρώτες αποφάσεις που κρύβουν αυτές τις "βόμβες" δείχνουν διαφορές μεταξύ οριστικής και προσωρινής σύνταξης που φτάνουν και στα 1.500 ευρώ.

Παραδείγματα

Είναι χαρακτηριστικό ότι καλούνται να γυρίσουν πίσω τη διαφορά μεταξύ οριστικής και προσωρινής σύνταξης ακόμη και συνταξιούχοι που με το νόμο Κατρούγκαλου πέφτουν στα 454 ευρώ!

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΕΦΚΑ:

1 Συνταξιούχος πήρε οριστική 454 ευρώ με το νόμο Κατρούγκαλου και θα πρέπει να γυρίσει πίσω στον ΕΦΚΑ 1.108 ευρώ για 12 μήνες από τη διαφορά της προσωρινής που ήταν μεγαλύτερη, στα 546 ευρώ.

Η επιστροφή βάσει νόμου θα γίνει είτε εφάπαξ είτε σε 7 μήνες, με παρακράτηση 151 ευρώ από την οριστική σύνταξη. Για το διάστημα αυτό θα ζει με 302 ευρώ το μήνα! Αν τα πάρουν εφάπαξ, θα μείνει απλήρωτος για δυόμισι μήνες!

2 Συνταξιούχος πήρε οριστική απόφαση με 488 ευρώ και του ζητούν να επιστρέψει τη διαφορά οριστικής-προσωρινής για 12 μήνες, που είναι 1.447 ευρώ! Αν τα πάρουν εφάπαξ, θα μείνει απλήρωτος για 3 μήνες.

Με δόσεις θα του κρατούν 162 ευρώ για 8,5 μήνες και θα πρέπει να ζει με 325 ευρώ!