A- A+
Μεγάλο deal: Επιχειρηματικά δάνεια 1,2 δισ. ευρώ πούλησε η Τράπεζα Πειραιώς στην ΚΚR
Στην πώληση πακέτου επιχειρηματικών δανείων 1,2 δισ. ευρώ στην ΚΚR Credit προχωρά η Τράπεζα Πειραιώς μετά από την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας.

Πρόκειται για το πρώτο deal πώλησης δανείων σε ξένο σχήμα μετά το ξέσπασμα της κρίσης, το οποίο αναμένεται να αποτελέσει «πιλότο» για επόμενες κινήσεις τόσο από την Πειραιώς όσο και από τις υπόλοιπες τράπεζες.

Τα οφέλη

Το όφελος από την πώληση αυτών των δανείων είναι διπλό:

- Πρώτον, η Τράπεζα Πειραιώς απαλλάσσεται από τη διαχείριση αυτών των δανείων, εξοικονομώντας πόρους και ρευστότητα

- Δεύτερον, αυξάνονται για την τράπεζα οι πιθανότητες ανάκτησης ενός μεγάλου μέρους αυτών των οφειλών

Τι περιλαμβάνει

Όπως ανακοινώθηκε θα δημιουργηθεί ένα επενδυτικό σχήμα για τη μεταβίβαση, μέσω τιτλοποίησης, χαρτοφυλακίου περιουσιακών στοιχείων της Τράπεζας ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

Το σχήμα θα μεταβιβαστεί στην KKR. Η Τράπεζα Πειραιώς θα αναλάβει την τραπεζική εξυπηρέτηση (servicing) του χαρτοφυλακίου, πχ. αποστολή λογαριασμών και η ΚΚR θα αναλάβει την ενεργή διαχείριση των δανείων.

Το πακέτο που πωλήθηκε περιλαμβάνει μικρό αριθμό επιχειρηματικών δανείων που έχουν δοθεί σε εταιρείες διαφόρων κλάδων με προοπτικές ανάκαμψης.

Μεταξύ τους υπάρχουν τόσο ενήμερα, όσο και μη εξυπηρετούμενα δάνεια, καθώς και μετοχικοί τίτλοι.

Έξτρα χρηματοδότηση

Η συμφωνία προβλέπει ότι funds υπό τη διαχείριση της KKR Credit θα καταστήσουν διαθέσιμη στις εταιρείες του μεταβιβαζόμενου χαρτοφυλακίου πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους μέχρι €300 εκατ. ευρώ και τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου θα αναλάβει η KKR Credit με στόχο την μεγιστοποίηση της αξίας του.

Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2015, μετά τη πλήρωση των κανονιστικών και λοιπών προαπαιτούμενων.

Η KKR συγκαταλέγεται στους κορυφαίους παγκοσμίως επενδυτικούς οίκους, έχοντας υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία αξίας $96,1 δισ. ενώ διαθέτει σημαντική προϊστορία σε διεθνείς επενδύσεις ανά την υφήλιο, επιδιώκοντας τη δημιουργία αξίας με την εισφορά κεφαλαίων μακροπρόθεσμου ορίζοντα, την στρατηγική σκέψη και την εισαγωγή βέλτιστων πρακτικών στη λειτουργία των εταιρειών.

Σύμβουλοι της Τράπεζας στη συναλλαγή είναι οι Deutsche Bank AG, Shearman & Sterling LLP και η Δικηγορική Εταιρεία Κουταλίδη. Σύμβουλοι της KKR στη συναλλαγή είναι οι Weil, Gotshal & Manges, Karatzas & Partners Law Firm, Arthur Cox and Deloitte LLP.