A- A+
Μεγάλη άνοδο των καταθέσεων τον Ιούλιο δείχνουν τα στοιχεία της ΤτΕ για τον ELA
Ανοδικά κινήθηκαν οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες τον Ιούλιο, μετά από έναν επίσης θετικό Ιούνιο, όπως δείχνουν τα στοιχεία χρηματοδότησης από τους μηχανισμούς του Ευρωσυστήματος.

Σύμφωνα με αυτά, στο τέλος Ιουλίου ο συνολικός δανεισμός των ελληνικών τραπεζών από ΕΚΤ και Τράπεζα της Ελλάδος διαμορφώθηκε σε 50,44 δισ. ευρώ, χαμηλότερα κατά 3,82 δισ. ευρώ σε σχέση με ένα μήνα νωρίτερα.

Το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης προήλθε από τον περιορισμό του ELA κατά 3,37 δισ. ευρώ, ενώ σε περίπου 500 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε η υποχώρηση του δανεισμού μέσω των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ.

Οι λόγοι της ανόδου

Η εξέλιξη αυτή συνδέεται με την άνοδο των καταθετικών υπολοίπων τον Ιούλιο, την αύξηση των πράξεων repo, με εγγύηση ομόλογα του EFSF που έχουν λάβει οι τράπεζες στο πλαίσιο της τελευταίας ανακεφαλαιοποίησής τους και με την πώληση λοιπών περιουσιακών στοιχείων.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο οι καταθέσεις νοικοκυριών και μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων είχαν αυξηθεί κατά 1,6 δισ. ευρώ.

Οι τράπεζες με βάση την εικόνα που είχαν μέχρι και τις 28 Ιουλίου ήταν ευχαριστημένες από την κίνηση των υπολοίπων κι ανέμεναν τις εκροές της τελευταίας ημέρας του μήνα για να κάνουν ...ταμείο.

Εκτιμάται ότι ένα σημαντικό ύψος καταθέσεων, γύρω στα 400 - 500 εκατ. ευρώ, χρησιμοποιήθηκε για την πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος, περιορίζοντας την άνοδο του Ιουλίου.