A- A+
Μεγάλη αύξηση των πωλήσεων ΙΧ στο επτάμηνο του 2015 - Οι λόγοι της ανόδου
Άνοδο 18,2% σε ετήσια βάση παρουσίασαν οι νέες εγγραφές επιβατικών αυτοκινήτων στο επτάμηνο του 2015, φτάνοντας τις 61.910 από 52.363 πέρυσι.

Σύμφωνα με το Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank η άνοδος του αριθμού των επιβατικών αυτοκίνητων οφείλεται κυρίως στη ζήτηση από τις εταιρείες ενοικιάσεων αυτοκινήτων προκειμένου να ικανοποιήσουν την αυξανόμενη τουριστική κίνηση του 2015.

Ωστόσο, η άνοδος αποδίδεται και στη στροφή από μεσαίους κυρίως εισοδηματίες σε αγορές αυτοκινήτων, λόγω της ματαίωσης σχεδίων για αγορές μεγαλύτερης δαπάνης (λ.χ. κατοικίες κ.α.).

Τα capital conrtrols

Στελέχη εταιρειών εμπορίας αυτοκινήτων ανέφεραν πως πριν την επιβολή των capital controls η αγορά είχε αναθερμανθεί από αγοραστές που – και υπό τις τότε ανησυχίες περί κουρέματος καταθέσεων - επιθυμούσαν να αποκτήσουν καινούργιο όχημα, φοβούμενοι πως στο μέλλον δεν θα έχουν την ίδια ευχέρεια και δυνατότητα να το πράξουν.

Τα στοιχεία δείχνουν επίσης πως μέχρι το επτάμηνο του 2015 παραμένει σταθερή σε υψηλό επίπεδο η ποσοστιαία αναλογία των μεταχειρισμένων προς το σύνολο των πωλήσεων νέων αυτοκινήτων και συγκεκριμένα στο 21,9%, έναντι 14,6% που αναλογούσαν στο επτάμηνο του 2014.

Σχετικά με τις πωλήσεις ανά εμπορικό σήμα το επτάμηνο 2015, το μεγαλύτερο μερίδιο κατέχει η Toyota (11%) και ακολουθεί η Nissan (10%).

Από τις ευρωπαϊκές εταιρείες τα μεγαλύτερα μερίδια στις πωλήσεις κατέχουν οι Volkswagen (9%), Opel (8%) και Peugeot (7%).

Eκ των λοιπών σημάτων επισημαίνονται οι σημαντικές πωλήσεις πολυτελών αυτοκινήτων με μερίδιο στις πωλήσεις περί το 15% (Mercedes 4,5%, Audi 3,4%, BMW: 3,2%, Volvo: 2,3%, λοιπά αυτοκίνητα πολυτελείας: 2%).