A- A+
Μεγάλες μειώσεις επιτοκίων από την Εθνική στα επιχειρηματικά δάνεια - Η σύγκριση με ανταγωνισμό
Τη μείωση των επιτοκίων στα δάνεια προς επιχειρήσεις κατά 1,5 εκατοστιαία μονάδα, αποφάσισε η Εθνική Τράπεζα, καθιστώντας φθηνότερη τη χρηματοδότηση για κεφάλαιο κίνησης και πάγιες εγκαταστάσεις.

Όπως ανακοινώθηκε, τα νέα μειωμένα επιτόκια θα ισχύσουν από την Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2013.

Πρόκειται για τη δεύτερη μείωση στα επιτόκια από την πλευρά της Εθνικής Τράπεζας, μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησής της, με στόχο την παροχή, στον υψηλότερο δυνατό βαθμό, χαμηλού κόστους ρευστότητος προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Συγκεκριμένα, από 1ης Ιουλίου το βασικό κυμαινόμενο επιτόκιο χορηγήσεων για επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 0,25% και εξακολουθεί να είναι το χαμηλότερο της αγοράς και μετά τις μειώσεις στις οποίες πρόσφατα προχώρησαν άλλες τράπεζες.

Τα νέα επιτόκια

Από τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου επέρχεται η δεύτερη παρέμβαση, για το δεύτερο εξάμηνο του 2013, στα επιτόκια χορηγήσεων με τη μείωση κατά 1,5 εκατοστιαία μονάδα του βασικού επιτοκίου για χρηματοδοτήσεις προς επιχειρήσεις, τόσο σε κεφάλαιο κίνησης όσο και για χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων για πάγιες εγκαταστάσεις και εξοπλισμό, καθώς και για χρηματοδοτήσεις μέσω υπερανάληψης (overdraft).

Τα βασικά επιτόκια της Εθνικής, από την προσεχή Δευτέρα, μετά τις μειώσεις του Ιουλίου και τη σημερινή ανακοίνωση για μείωση από τις 23/9/2013, έχουν ως εξής:

* Χρηματοδότηση επιχειρήσεων με κεφάλαιο κίνησης 6%.
* Χρηματοδότηση επιχειρήσεων μέσω υπερανάληψης (overdraft) 6%.
* Χρηματοδότηση επιχειρήσεων για πάγιες εγκαταστάσεις και εξοπλισμό 6,25%.
* Χρηματοδότηση επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων 6,35%.

Σύγκριση με άλλες τράπεζες

Όπως φαίνεται και στον ακόλουθο πίνακα, ότι τα επιτόκια χορηγήσεων τής Εθνικής για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις είναι, έναντι των άλλων συστημικών τραπεζών, χαμηλότερα από 1,90 έως 3,05 εκατοστιαίες μονάδες.