A- A+
Μεγάλες ευκαιρίες για αγορά ακινήτου το 2015 - Πίνακες με τιμές πώλησης
Χρονιά μεγάλων επενδυτικών ευκαιριών στην αγορά ακινήτων, χαρακτηρίζεται το 2015 διότι, ενώ όλοι ανέμεναν ανάκαμψη των τιμών, φαίνεται ότι και φέτος θα καταγραφεί νέα πτώση.

Η εφημερίδα «Ημερησία» δημοσιεύει αφιέρωμα με τις προβλέψεις για την πορεία των τιμών στα ακίνητα, με τους ειδικούς αναμένουν ότι φέτος θα είναι η όγδοη σερί χρονιά όπου η κτηματαγορά θα βρεθεί σε στενωπό.

Αν και στα τέλη του 2014 οι προβλέψεις των ειδικών έκαναν λόγο για ανάκαμψη των αγοραπωλησιών και των τιμών πώλησης από το β΄ εξάμηνο, τελικά η πολιτική αναταραχή και η οικονομική αβεβαιότητα έφεραν πίσω όλο το πλάνο επαναφοράς του κλάδου σε θετικά επίπεδα.

Η «ανάσταση» αναβάλλεται για το 2016 κι αφού δεν θα συμβεί κάποιο «ατύχημα» στην οικονομία.

Οι ευκαιρίες

Παράγοντες της αγοράς πιστεύουν ότι φέτος υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες για αγορές από όσους έχουν ρευστό, καθώς οι τιμές θα πιάσουν «πάτο».

Ευκαιρίες για όλα τα βαλάντια, από εκείνους που θέλουν να επενδύσουν ποσά της τάξης των 30-100 χιλιάδων ευρώ, αλλά και απ' όσους μπορούν να αποκτήσουν «κοψοχρονιά» ένα σπίτι αξίας άνω των 500 χιλιάδων ευρώ.

Τους τελευταίους δύο μήνες έχει παρατηρηθεί σχετική κινητικότητα για μικρά διαμερίσματα με αξία που δεν ξεπερνά τις 50-60 χιλιάδες ευρώ.

Πωλούν όσο - όσο

Όπως τονίζουν κτηματομεσίτες, πρόκειται για επενδυτές οι οποίοι θέλουν να εξασφαλίσουν με κάποιο τρόπο το «κομπόδεμα» που απέσυραν από τις τράπεζες, φοβούμενοι μια αναταραχή στην οικονομία και στο τραπεζικό σύστημα.

Πωλούνται όσο - όσο φθηνά και ακριβά ακίνητα - Που υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες (πίνακες με τιμές)

Πρόκειται κυρίως για συνταξιούχους ή όσους βγαίνουν στη σύνταξη και παίρνουν ένα ποσό εφάπαξ.

Θέλοντας να το εξασφαλίσουν, είτε αγοράζουν ομόλογα ξένων χωρών είτε στρέφονται στο καταφύγιο της κτηματαγοράς, εκεί όπου έχει καταγραφεί πτώση πάνω από 50% στις τιμές κατά τη διάρκεια της κρίσης, επομένως δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια περαιτέρω απαξίωσης.

Τα μεταχειρισμένα

Οι αγορές που γίνονται αφορούν κυρίως σε διαμερίσματα τα οποία μπορούν να ενοικιαστούν εύκολα και είναι κυρίως μεταχειρισμένα τα οποία δεν απαιτούν μεγάλα κόστη ανακατασκευής και συντήρησης.

Ωστόσο, οι μερικές δεκάδες αγοραπωλησίες δεν έχουν καταφέρει να «σώσουν» τον κλάδο ο οποίος βουλιάζει και αυτή τη χρονιά εξαιτίας της παντελούς έλλειψης ενδιαφέροντος, της ανυπαρξία επενδυτικής - κατασκευαστικής δραστηριότητας, της διατήρησης του αποθέματος απούλητων σπιτιών σε υψηλά επίπεδα.

Όπως τονίστηκε σε πρόσφατο συνέδριο του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής, υπάρχουν ακραίες μειώσεις τιμών της τάξης του 50% και πάνω στα πολύ ακριβά ακίνητα, λόγω φορολόγησης και στα πολύ φθηνά λόγω ανυπαρξίας ενδιαφέροντος.

Από τις αγοραπωλησίες που γίνονται πολλές κυρίως σε νεόδμητα, δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής. Δηλαδή οι ιδιοκτήτες, κατασκευαστές κατά κύριο λόγο, πουλάνε κάτω του οικοδομικού κόστους, σε μια προσπάθεια να «διώξουν από πάνω τους» μια περιουσία που φορολογείται και με ΕΝΦΙΑ.

Αναγκαστικές πωλήσεις

Τέλος, υπάρχουν και οι περιπτώσεις «αναγκαστικής πώλησης», από ανάγκη δηλαδή κάποιος ιδιοκτήτης πουλάει όσο όσο.

Σ' αυτό το κλίμα όσοι επενδυτές διαθέτουν «ζεστό» χρήμα και δεν είναι αναγκασμένοι να καταφύγουν σε τραπεζική χρηματοδότηση (η οποία είναι αδύνατη λόγω των προβλημάτων ρευστότητας), έχουν μπροστά τους την ευκαιρία να κάνουν «αγορές από το πανέρι».

Δηλαδή διαμερίσματα σε πολύ χαμηλές τιμές, μεζονέτες με κόστος σχεδόν όσο το κόστος κατασκευής και με πολυτελή ακίνητα αξίας ενός εκατομμυρίου ευρώ και πάνω να πωλούνται στη μισή τιμή.

Ως μεγάλο ρίσκο χαρακτηρίζεται η αγορά οικοπέδων καθώς επικρατεί παντελής έλλειψη ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση γης. Οποιος, ωστόσο, θέλει να αγοράσει για να κτίσει, βρίσκει οικόπεδα σε τιμές μειωμένες ακόμη και πάνω από 60%.

Πλήρης απαξίωση

Μεγάλοι χαμένοι όσοι αγόρασαν την περίοδο 2000-2008 σε εξωφρενικά υψηλές τιμές. Τώρα η περιουσία τους έχει απαξιωθεί και πολλοί έχουν χάσει ακόμη και το μισό της αξίας της.

Σύμφωνα με τους εκτιμητές ακινήτων, η πτωτική τάση των τιμών γίνεται με ηπιότερους ρυθμούς, ενώ έχει αυξηθεί το χάσμα μεταξύ αγοραίων τιμών και αντικειμενικών αξιών.

Κυρίως στα παλαιά οι πωλήσεις ακινήτων γίνεται κάτω από την αντικειμενική αξία ακόμη και 100%. Μόνο σε Νέο Ψυχικό, Παπάγου, Χολαργό, Αγία Παρασκευή, Κηφισιά οι αντικειμενικές ταυτίζονται ή είναι χαμηλότερες των εμπορικών αξιών.

Στην Αττική, ζήτηση υπάρχουν μόνο για ποιοτικές κατοικίες κοντά σε σταθμούς μετρό με καλή πρόσβαση στην Αττική οδό. Αν και η ψυχολογία των αγοραστών είναι καλύτερη, καθώς εκτιμούν ότι οι τιμές έχουν «ωριμάσει», οι επενδυτές είναι απαιτητικοί και ενδιαφέρονται μόνο για ευκαιρίες, ενώ δίνουν χαμηλές προσφορές.

Αυτό που παρατηρείται σωρευτικά είναι ότι η κτηματαγορά στην Αττική γύρισε στα επίπεδα των τιμών που ίσχυαν το 2000, δηλαδή 15 χρόνια πίσω και φαίνεται ότι πωλητής και αγοραστής συμφωνούν στη χαμηλότερη τιμή των αγγελιών. Αν ζητούν δηλαδή για ένα σπίτι από 50 έως 80 χιλιάδες ευρώ συμφωνούν στην πρώτη τιμή.