A- A+
Μέχρι 31/8 η πληρωμή όλων των φόρων με προθεσμία από 11/3 έως 30/4 - Οι δικαιούχοι

Περιθώριο μέχρι τις 31 Αυγούστου για την εξόφληση κάθε βεβαιωμένης ή ρυθμισμένης οφειλής, που έπρεπε να πληρωθεί από τις 11/3 έως τις 30/4 δίνει το υπουργείο Οικονομικών σε όσους πλήττονται από την κρίση.

Το θέμα ρυθμίστηκε με αποφάσεις του υφυπουργού Οικονομικών κ. Απόστολου Βεσυρόπουλου που είναι προς δημοσίευση και αφορά την αναστολή καταβολής ΦΠΑ και βεβαιωμένων οφειλών των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών που επλήγησαν οικονομικά λόγω του κορoνοϊού

Δηλαδή είτε έκλεισαν με κρατική εντολή ή συνεχίζουν τη λειτουργία τους, αλλά ανήκουν στους ΚΑΔ που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις που εμπίτουν στο μέτρο μπορούν να πληρώσουν χωρίς τόκους και προσαυξήσεις έως τις 31/8/2020 τα ακόλουθα:

  • Βεβαιωμένες στις Δ.Ο.Υ. και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές που λήγουν ή έληξαν από 11/03/2020 έως και 30/04/2020
  • Δόσεις των ρυθμίσεων και διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών
  • Βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες κατά τις 11/03/2020 οφειλές
  • Βεβαιωμένες στις Δ.Ο.Υ. ή τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές από δηλώσεις Φ.Π.Α. με ποσό φόρου προς καταβολή (χρεωστικές), που λήγουν ή έληξαν από 11/03/2020 έως και 30/04/2020
  • Βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες κατά τις 11/3/2020 οφειλές από δηλώσεις ΦΠΑ με ποσό φόρου προς καταβολή (χρεωστικές).

Η ρήτρα απασχόλησης

Σημειώνεται ότι για τη διαφύλαξη και προστασία των υφιστάμενων θέσεων εργασίας, ορίζεται ότι οι επιχειρήσεις-εργοδότες, των οποίων οι εργαζόμενοί τους (μέρος ή όλοι) τίθενται σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας τους, δεν επιτρέπεται να καταγγείλουν καμία σύμβαση εργασίας.

Σε κάθε περίπτωση, μετά την ολοκλήρωση του μέτρου είναι υποχρεωμένες να διατηρούν ίδιο τον αριθμό των θέσεων εργασίας για τον ίδιο χρόνο που έχει χορηγηθεί η αναστολή.

Σε διαφορετική περίπτωση, η παράταση ή η αναστολή παύει αυτοδικαίως και οι οφειλές βαρύνονται με τόκους και προσαυξήσεις, βάσει της αρχικής ημερομηνίας βεβαίωσης.

Από την άλλη πλευρά, οι επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή δεν μπορούν να κάνουν από τις 18/3 απολύσεις, καθώς θα θεωρούνται άκυρες.