A- A+
Με «τσιμπημένα» επιτόκια τα ελάχιστα νέα δάνεια που δίνονται μετά τα capital controls
Ανοδικές τάσεις παρουσιάζουν τα επιτόκια των περισσότερων κατηγοριών πίστης μετά την επιβολή των capital controls, με τα ποσά που χορηγούνται να πιάνουν ...πάτο.

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για την πορεία των νέων δανείων από το περασμένο καλοκαίρι είναι ενδεικτικά της μεγάλης κάμψης στην παραγωγή νέων εργασιών, ως αποτέλεσμα των capital controls.

Στις περισσότερες κατηγορίες χορηγήσεων το κόστος έχει καταγράψει αύξηση, την ίδια στιγμή που το ύψος των νέων δανείων έχει υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά.

Στατιστικά ανά κατηγορία

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις αυξήθηκε τον Οκτώβριο κατά 29 μονάδες βάσης στο 5,08%.

Την υπό εξέταση περίοδο καταγράφηκαν οι ακόλουθες μεταβολές:

  • Στεγαστικά δάνεια

Το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε τον Οκτώβριο κατά 12 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,48%.

Ωστόσο, εκταμιεύτηκαν μόλις 45 εκατ. ευρώ νέα δάνεια έναντι νέων χορηγήσεων κοντά στα 100 εκατ. ευρώ στις αρχές του 2015 και άνω των 250 εκατ. ευρώ ανά μήνα στις αρχές του 2014.

  • Καταναλωτική πίστη

Το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) παρέμεινε αμετάβλητο στο 14,60%.

Το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 33 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 8,29%.

Χορηγήθηκαν μόλις 62 εκατ. ευρώ νέα καταναλωτικά δάνεια.

  • Επιχειρηματικά δάνεια

Tο μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς συγκεκριμένη διάρκεια παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 6,13%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων μειώθηκε κατά 8 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 7,48%.

Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας και κυμαινόμενου επιτοκίου παρουσίασε αύξηση κατά 38 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 5,16%.

Συγκεκριμένα, το μέσο επιτόκιο για δάνεια μέχρι και 250.000 ευρώ αυξήθηκε κατά 17 μονάδες βάσης στο 6,27%, για δάνεια άνω των 250.000 μέχρι και 1 εκατ. ευρώ αυξήθηκε κατά 20 μονάδες βάσης στο 5,15% και για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ αυξήθηκε κατά 45 μονάδες βάσης στο 5,12%.