A- A+
Με το ζόρι άντλησε η Εθνική Τράπεζα 300 εκατ. ευρώ από Ελλάδα παρά το discount
Ολοκληρώθηκε την Τετάρτη η περίοδος άσκησης των δικαιωμάτων συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών στην αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας. Αντλεί 300 εκατ. ευρώ.

Στόχος του ελληνικού ομίλου ήταν η άντληση 300 εκατ. ευρώ από το εγχώριο επενδυτικό κοινό, τον οποίο φαίνεται πως πετυχαίνει, χωρίς ωστόσο να υπερκαλύπτει το ποσό που ζήτησε.

Παρ΄ ότι αντλήθηκε, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, το μέγιστο δυνατό ποσό, το γεγονός ότι δεν υπήρχε υπερκάλυψη της έκδοσης είναι ενδεικτικό της διστακτικότητας των επενδυτών για τοποθετήσεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Βέβαια, δε θα πρέπει να λησμονείται το γεγονός ότι στην τρίτη φάση της ανακεφαλαιοποίησης τοποθετήθηκαν περί τα 5 δισ. ευρώ «φρέσκων» κεφαλαίων στους τέσσερις συστημικούς ομίλους

Ωστόσο όταν προσφέρονται μετοχές με discount 75% σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα τιμών και η έκδοση δεν υπερκαλύπτεται, οι προσδοκίες της αγοράς δεν μπορούν να χαρακτηριστούν θετικές.

Από πού πήρε λεφτά

Εφόσον επαληθευτεί η πληροφορία ότι η Εθνική Τράπεζα πέτυχε κάλυψη του 100% της έκδοσης στην Ελλάδα, το σχέδιο κεφαλαιακής της ενίσχυσης μέσω των ιδιωτών ολοκληρώνεται ως εξής:

- 475 εκατ. ευρώ μέσω της Διεθνούς Προσφοράς τίτλων
- 690 εκατ. ευρώ από την προαιρετική ανταλλαγή ομολόγων της με κοινές μετοχές
- 300 εκατ. ευρώ από την υποχρεωτική ανταλλαγή υβριδικών τίτλων της με κοινές μετοχές
- 300 εκατ. ευρώ από τη διάθεση μετοχών στην Ελλάδα.

Συνολικά αντλεί 1,76 δισ. ευρώ από τον ιδιωτικό τομέα και υπερκαλύπτει με αυτόν τον τρόπο το έλλειμμα του βασικού σεναρίου που έφτασε τα 1,34 δισ. ευρώ.

Το ποσό των 2,75 δισ. ευρώ που απομένει για την κάλυψη του συνόλου των κεφαλαιακών αναγκών, θα ληφθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) με την έκδοση μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos) ύψους 2,06 δισ. ευρώ και κοινών μετοχών 690 εκατ. ευρώ περίπου.

Τα CoCos αναμένεται να αποπληρωθούν στο πρώτο εξάμηνο του 2016 με τη χρήση του προϊόντος ρευστοποίησης της τουρκικής θυγατρικής του ομίλου Finansbank, το οποίο εκτιμάται πως θα ανέλθει σε 3 δισ. ευρώ περίπου.